Przepis na takie bułki z grilla wypłynął od mojej koleżanki Beaty. Na spotkaniach grillowych, które odbywają się u nich bułki goszczą prawie zawsze. Beata twierdzi, że aby wyszły dobre trzeba zaopatrzyć się w bułki z piekarni w Lubiążu skąd ona pochodzi.
Po bułki do Lubiąża nigdy nie jeździmy, ale to danie przygotowujemy bardzo często, pomysł „sprzedałam” mojej bratowej, która rozpropagowała go w mojej rodzinnej miejscowości. Iwona przepis modyfikuje dodając do mięsa na przykład drobno pokrojone, podsmażone pieczarki z cebulką.
Bułeczki są proste do wykonania, szybko się pieką, więc nie zajmują rusztu zbyt długo i znikają w tempie zawrotnym z talerzy. Doskonałe z dodatkiem zwykłego keczupu, świetnie komponują się z sosem czosnkowym – tutaj przepis.
SKŁADNIKI NA BUŁKI Z GRILLA Z MIELONYM MIĘSEM:
- 500 g mielonego mięsa (ja najbardziej lubię wieprzowo-wołowe)
- opcjonalnie pół bułki do masy mięsnej
- sól, pieprz do smaku
- 10 większych lub 15 mniejszych bułek (ja preferuję kajzerki)
PRZYGOTOWANIE:
- Połówkę bułki namocz w mleku, odciśnij i dodaj do mięsa. Dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
- Bułki przekrój na pół. Każdą połówkę posmaruj surowym mięsem, pamiętając aby rozsmarować również na brzegach bułki – takie nie posmarowane łatwo się przypalają.
- Bułki piecz na ruszcie układając mięsem do dołu. Można na koniec obrócić aby podpiec „na chrupiąco” samą bułkę.
Jeśli ten przepis Ci spodoba zobacz również bułki z mozarellą.
5 komentarzy
Aaaale pychota. Myślałam, że to będzie coś w rodzaju sloppy joe, a te bułeczki zupełnie inaczej wyglądają :). Super.
Szkoda, że sezon grillowy już za nami, bo właśnie znalazłam ten przepis i naszła mnie wielka ochota na takie bułeczki.
Ten weekend ma być ponoć bardzo ciepły, więc może nic straconego. Bułki są naprawdę świetne, a w okresie jesienno-zimowym proponuję wspomniane w poście bułki z mozarellą
Pozdrawiam:)
Jak ułoży się bułeczki mięsem do dołu to mięso nie spada z bułek?
masę mięsną musisz smarować dociskając do bułki – nam nie spadło nigdy 🙂