BUŁKI Z GRILLA Z MIELONYM MIĘSEM

Bułki z grilla z mielonym mięsem

Przepis na takie bułki z grilla wypłynął od mojej koleżanki Beaty. Na spotkaniach grillowych, które odbywają się u nich bułki goszczą prawie zawsze. Beata twierdzi, że aby wyszły dobre trzeba zaopatrzyć się w bułki z piekarni w Lubiążu skąd ona pochodzi.

Po bułki do Lubiąża nigdy nie jeździmy, ale to danie przygotowujemy bardzo często, pomysł „sprzedałam” mojej bratowej, która rozpropagowała go w mojej rodzinnej miejscowości. Iwona przepis modyfikuje dodając do mięsa na przykład drobno pokrojone, podsmażone pieczarki z cebulką.

Bułeczki są proste do wykonania, szybko się pieką, więc nie zajmują rusztu zbyt długo i znikają w tempie zawrotnym z talerzy. Doskonałe z dodatkiem zwykłego keczupu, świetnie komponują się z sosem czosnkowym – tutaj przepis.

SKŁADNIKI NA BUŁKI Z GRILLA Z MIELONYM MIĘSEM:

  • 500 g mielonego mięsa (ja najbardziej lubię wieprzowo-wołowe)
  • opcjonalnie pół bułki do masy mięsnej
  • sól, pieprz do smaku
  • 10 większych lub 15 mniejszych bułek (ja preferuję kajzerki)

PRZYGOTOWANIE:

  1. Połówkę bułki namocz w mleku, odciśnij i dodaj do mięsa. Dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
  2. Bułki przekrój na pół. Każdą połówkę posmaruj surowym mięsem, pamiętając aby rozsmarować również na brzegach bułki – takie nie posmarowane łatwo się przypalają.
  3. Bułki piecz na ruszcie układając mięsem do dołu. Można na koniec obrócić aby podpiec „na chrupiąco” samą bułkę.

Jeśli ten przepis Ci spodoba zobacz również bułki z mozarellą.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

5 komentarzy

    1. Ten weekend ma być ponoć bardzo ciepły, więc może nic straconego. Bułki są naprawdę świetne, a w okresie jesienno-zimowym proponuję wspomniane w poście bułki z mozarellą
      Pozdrawiam:)

Zostaw komentarz