KARKÓWKA DUSZONA Z PIECZARKAMI I CEBULĄ

Karkówka duszona z pieczarkami i cebulą

Dzisiaj duża porcja mięsa – karkówka duszona z pieczarkami i cebulą.

Bo chociaż w kalendarzu prawie lato, to za oknem pogoda wcale nie nastraja do lekkiego jedzenia. Zimno, mokro i ciemno – aż prosi się żeby na stół wrzucić jakiś konkretny obiad, a nie pierożki z truskawkami.

Tak prawdę mówiąc gdybym miała sama wybrać to wolałabym te pierożki. Jednak mój mąż z radością powitał kawał karkówki na swoim talerzu. Zapraszam również na karkówkę po milicku, świetny przepis który zawojował naszą rodzinę oraz znajomych.

KARKÓWKA DUSZONA – SKŁADNIKI:

  • 1 kg karkówki
  • 1 opakowanie dowolnej przyprawy do mięsa lub mieszanka ulubionych przypraw
  • 60-70 dkg cebuli
  • 50-60 dkg pieczarek
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • szklanka śmietany (u mnie pół na pół z jogurtem naturalnym)

PRZYGOTOWANIE:

  1. Karkówkę pokroić w plastry, posypać przyprawą i odstawić na kilka godzin do zamarynowania. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej i mięso pozostawić na noc.
  2. Pieczarki i cebulę oczyścić, pokroić w plastry. Pieczarki oprószyć solą i pieprzem, odstawić na kilka minut.
  3. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć porcjami mięso z obu stron.
  4. Zdjąć z patelni i na tym samym tłuszczu zeszklić oprószoną solą cebulę.
  5. W dużym rondlu lub garnku z grubym dnem wymieszać podsmażone mięso, cebulę oraz pieczarki. Smażyć na dość silnym ogniu, mieszając co jakiś czas kilkanaście minut.
  6. Dodać śmietanę, wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. Zmniejszyć ogień i dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa.
  7. Idealnie do takiej karkówki pasuje kasza jęczmienna.
Karkówka duszona z pieczarkami i cebulą
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

  1. Masz rację, Lauro.Pogoda nastraja jak najbardziej na karkówkę. Jakbyśmy się zmówiły! I ja robiłam karkówkę z pieczarkami, z tym że uprościłam sobie wykonanie dania w ten sposób, że obtoczyłam lekko rozbitą karkówkę w zupce cebulowej. Pieczarki, karkówka, pieczarki, zalać wodą i samo się robi. Pyyyyyyyyszne…..
    Pozdrawiam Cię serdecznie.
    Monika

Zostaw komentarz