Dzisiaj duża porcja mięsa – karkówka duszona z pieczarkami i cebulą.
Bo chociaż w kalendarzu prawie lato, to za oknem pogoda wcale nie nastraja do lekkiego jedzenia. Zimno, mokro i ciemno – aż prosi się żeby na stół wrzucić jakiś konkretny obiad, a nie pierożki z truskawkami.
Tak prawdę mówiąc gdybym miała sama wybrać to wolałabym te pierożki. Jednak mój mąż z radością powitał kawał karkówki na swoim talerzu. Zapraszam również na karkówkę po milicku, świetny przepis który zawojował naszą rodzinę oraz znajomych.
KARKÓWKA DUSZONA – SKŁADNIKI:
- 1 kg karkówki
- 1 opakowanie dowolnej przyprawy do mięsa lub mieszanka ulubionych przypraw
- 60-70 dkg cebuli
- 50-60 dkg pieczarek
- sól, pieprz
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- szklanka śmietany (u mnie pół na pół z jogurtem naturalnym)
PRZYGOTOWANIE:
- Karkówkę pokroić w plastry, posypać przyprawą i odstawić na kilka godzin do zamarynowania. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej i mięso pozostawić na noc.
- Pieczarki i cebulę oczyścić, pokroić w plastry. Pieczarki oprószyć solą i pieprzem, odstawić na kilka minut.
- Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć porcjami mięso z obu stron.
- Zdjąć z patelni i na tym samym tłuszczu zeszklić oprószoną solą cebulę.
- W dużym rondlu lub garnku z grubym dnem wymieszać podsmażone mięso, cebulę oraz pieczarki. Smażyć na dość silnym ogniu, mieszając co jakiś czas kilkanaście minut.
- Dodać śmietanę, wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. Zmniejszyć ogień i dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa.
- Idealnie do takiej karkówki pasuje kasza jęczmienna.
Jeden komentarz
Masz rację, Lauro.Pogoda nastraja jak najbardziej na karkówkę. Jakbyśmy się zmówiły! I ja robiłam karkówkę z pieczarkami, z tym że uprościłam sobie wykonanie dania w ten sposób, że obtoczyłam lekko rozbitą karkówkę w zupce cebulowej. Pieczarki, karkówka, pieczarki, zalać wodą i samo się robi. Pyyyyyyyyszne…..
Pozdrawiam Cię serdecznie.
Monika