Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne żeberka wieprzowe z Korony. Korona to centrum handlowe we Wrocławiu – w galerii z restauracjami znajduje się „chińczyk” – taki trochę zeuropeizowany. Na początku swojej działalności mieli naprawdę smaczne jedzenie, potem to dość mocno się zepsuło (myślę, że to kwestia kucharza) – teraz jak jest, trudno mi powiedzieć – kilka razy się spaliłam i darowaliśmy sobie ten punkt. Za dobrych czasów kupowaliśmy 3-4 różne jedzonka na wynos i w domy mieliśmy mix potraw. Wybieraliśmy różne rzeczy, ale zawsze zamawiane były żeberka – te moje są właśnie takie. Proporcje są dla czterech osób na dwa dni (świetnie też nadają się na imprezę). Jeśli szukasz innych przepisów z wykorzystaniem żeberek – zobacz tutaj.
SKŁADNIKI NA PYSZNE ŻEBERKA Z KORONY:
- 1, 5 kg żeberek wieprzowych
- 1 szklanka keczupu
- 1/2 szklanki sosu sojowego
- 1/3 szklanki miodu
- kawałek świeżego imbiru (ok. 3 cm)
- pół główki czosnku
- 1/4 szklanki alkoholu (ja daję nalewkę pigwową na spirytusie własnej roboty)
- 5-6 gwiazdek anyżu
- 1/4 szklanki sosu słodko-ostrego
- można dodać trochę świeżych ziół (rozmaryn, mięta)
PRZYGOTOWANIE:
- Osuszyć mięso, pokroić na porcje, następnie przełożyć do miski.
- Czosnek i imbir obrać. Czosnek pokroić w cienkie plasterki, imbir zetrzeć na tarce. W dużym naczyniu połączyć wszystkie składniki, włożyć mięso i dokładnie wymieszać. Odstawić do marynowania najlepiej na całą noc.
- Żeberka przełożyć do dużego garnka (jak największa średnica), zalać marynatą i dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Kiedy mięso jest „prawie gotowe” zwiększyć ogień i zredukować płyn – powinien utworzyć się sos.
- Żeberka podawać z ryżem i np. surówką ze świeżej kapusty.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
7 komentarzy
wyglądają bardzo apetycznie, szczególnie sos.
ale wygladaja pyszniasto:) az mi slinka cieknie jak patzre na Twoje zdjecie:)
a Korone znam i to dobrze, ale takich zeberek to nie jadlam:) Pozdrawiam:)
szukałam tego przepisu od dłuzszego czasu. Czy rodzaj/marka ketchupu i sosu słodko-ostrego ma znaczenie? Kiedyś zrobiłam mężowi żeberka a la korona, były bardzo zblizone do oryginału, niemal identyczne. Przepis rozszyfrowywałam jedynie po smaku, który zapamiętałam tam na miejscu. Nie dodałam alkoholu, ani tego słodko-ostrego sosu.Pa. Aga.
Robiłam takie żeberka kilka razy – praktycznie za każdym rzem miałam w lodówce ketchup innej firmy(zawsze kupujemy pikantny), myślę że sos s-o jest też dowolnego wyboru. Raz zdarzyło mi się kupić niebywale gęsty sos sojowy, o bardzo mocnym smaku – rozcieńczałam go wtedy z wodą.
Pozdrawiam
Zrobiłam żeberka są bardzo smaczne. Ładnie pachną i również ładnie smakują.
Witam.
Czy można zamiast duszenia ,upiec je w rękawie?
Ja zawsze duszę, ten sos dość mocno się redukuje, więc nie wiem czy rękaw będzie dobrym rozwiązaniem