Bezglutenowe oraz z niskim indeksem glikemicznym naleśniki z ciecierzycy, jako zawijaski do pracy to kolejna odsłona środowych dań do pracy. Nadziane kremowym twarożkiem, sałatą rzymską oraz suszonymi pomidorami.
Prosto, smacznie i niezwykle zdrowo – skusicie się?
SKŁADNIKI NA NALEŚNIKI Z CIECIERZYCY:
- 2 jajka
- 4 łyżki uprażonej* mąki z ciecierzycy
- 3 czubate łyżki jogurtu naturalnego
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- olej do smażenia
*mąka z ciecierzycy ma charakterystyczny posmak, wiele zyskuje jeśli wcześniej upraży się ją na suchej patelni. Warto uprażyć szklankę mąki na bieżące potrzeby, przesiać ją i zamknąć w słoiczku – jest dzięki temu pod ręką.
- Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.
- Jogurt wymieszaj z sodą.
- Do ubitej piany dodaj żółtko, mąkę oraz jogurt z sodą. Wymieszaj.
- Rozgrzej łyżeczkę oleju na małej patelni.
- Smaż z obu stron na złoty kolor. Z tej porcji wychodzi 4-6 małych naleśników.
POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
- 25o g twarożku (dowolny smak)
- kilka liści sałaty rzymskiej
- kilka suszonych pomidorów z zalewy olejowej
- Placuszki posmaruj serkiem.
- Ułóż sałatę i suszone pomidory. Zawiń.
5 komentarzy
Z tą mąką z cieciorki to jest super sprawa, robiłam kofty na kursie wegańskim i wyszły przepyszne!
Skusił mnie fragment „do pracy” bo możliwość wzięcia takiego cuda do pracy na zimno jest genialna 😀
Muszę koniecznie spróbować!
Proszę o wskazówkę, w jaki sposób można uprażyć mąkę?
Rozgrzewamy patelnię, wsypujemy mąkę i prażymy ją ok. 10 minut. Dość regularnie mieszamy, aby nie przypaliła się.
Pozdrawiam