PIERNICZKI NADZIEWANE

Pierniczki nadziewane

Zapowiedziany wczoraj pierniczków ciąg dalszy, a będą kolejne… Dzisiaj przepis na pierniczki nadziewane z książki „Kuchnia polska regionalna” – tutaj słów kilka o samej książce.

Same pierniczki są pyszne, chociaż według części domowników trochę za słodkie – proponuję zmniejszyć ilość cukru zarówno  w samym cieście jak i nadzieniu. Pierniczki nie twardnieją, więc mogą być pieczone tuż przed zjedzeniem.

SKŁADNIKI NA PIERNICZKI NADZIEWANE:

  • 50 dkg maki
  • 34 dkg miodu
  • 17 dkg cukru
  • 1 dkg cynamonu
  • 1 dkg utartych goździków
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 17 dkg orzechów lub migdałów
  • 17 dkg cukru
  • skórka z cytryny
  1. Miód podgrzać z cukrem, a następnie utrzeć. Dodać cynamon i goździki (lub łyżeczkę przyprawy piernikowej). Wsypać mąkę i sól, wyrobić starannie ciasto, po czym ochłodzić je.
  2. Przygotować nadzienie z utłuczonych orzechów lub migdałów odrobiną skórki cytrynowej i małą ilością wody (ma być gęste).
  3. Ciasto rozwałkować, pociąć na kwadraty lub małe prostokąty, następnie na ciasto nakładać nadzienie, przykrywać drugim kawałkiem i zlepiać starannie.
  4. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

4 komentarze

    1. w starszych książkach najczęściej nie ma informacji o temperaturze i długości pieczenia, ja piekłam w 180 stopniach do uzyskania złotego koloru
      Pozdrawiam

Zostaw komentarz