Te wytrawne francuskie tosty to taka bardziej wytworna znanego pewnie wszystkim chleba smażonego w jajku. Jako dziecko uwielbiałam to proste, ale jakże smaczne śniadanie.
Na tosty najlepszy będzie lżejszy chleb: maślany, tostowy, chociaż całkiem fajnie sprawdza się też taki na zakwasie z cięższej, pełnoziarnistej mąki – na przykład ten. Możesz je podać z grillowanymi warzywami, piklami lub sałatką z pomidora i cebulki.
SKŁADNIKI WYTRAWNE FRANCUSKIE TOSTY:
(na jedną osobę)
- 2-3 kromki chleba
- jajko
- szczypta soli
- 1 łyżka tartego parmezanu
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
- Jajko rozkłócić z solą, dodać parmezan.
- Maczać kromki z obu stron.
- Smażyć również z obu stron na rozgrzanym oleju.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.