PROSTE BROWNIE Z CHILI

Moją recepturę oparłam na brownie z chili z tej strony. To właśnie ten przepis zainspirował mnie do zrobienia moich pikantnych CHOCOLATE BROWNIES. W mojej wersji są trzy różne czekolady, oczywiście inny zestaw będzie tak samo dobry. Ważne żeby wśród nich była przynajmniej jedna gorzka. Moim domownikom chyba smakowało, bo mimo że schowane jakoś bardzo mocno po nocy się skurczyło. Kota nie podejrzewam – nie przepada za chili.

SKŁADNIKI NA BROWNIE Z CHILI:

  • 1/2 kostki masła
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej ze skórką pomarańczową
  • 1 tabliczka czekolady z orzechami
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jaja
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 (dla odważnych 1/2) łyżeczki chili

PRZYGOTOWANIE:

  1. W rondelku na małym ogniu roztopić masło razem z połamanymi na kawałki czekoladami, następnie wystudzić.
  2. Jajka ubić z cukrem na gładką masę. Mąkę przesiać z proszkiem, solą, cynamonem i chili.
  3. Do jajek dodawać mąkę i masę czekoladową, następnie ubić na gładką i lśniącą masę.
  4. Wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
  5. Porcja na małą blaszkę 25×25 lub małą tortownicę. Ja wykorzystałam silikonową foremkę w kształcie wianka.
  6. Piec około pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, na koniec ostudzić i podawać.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

7 komentarzy

  1. Super musi smakować. Kiedyś upiekłam w ramach eksperymentalnyh czekoladowe ciasto z chilli. Gdzieś wsiąkło, a u mnie nawet kota brak :] Twój pomysł na pewno wykorzystam i wykażę sie odwagą, dodam 1/2 łyżeczki chilli ;]

Zostaw komentarz