Tradycyjne polskie pierogi, idealne do zagospodarowania mięsa z rosołu lub gotowania wywaru na zupę. Pierogi z mięsem najlepiej smakują okraszone podsmażoną cebulką.
Jeśli chcecie zobaczyć inne moje pierogi – zapraszam tutaj, zapraszam też do obserwowania mojego profilu na FB.
SKŁADNIKI NA PIEROGI Z MIĘSEM:
CIASTO:
- ok. 3 szklanki mąki
- 1-2 szklanki bardzo ciepłej wody
- mąka do podsypywania
- Do mąki dodaj część wody, wyrabiaj ciasto dodając w miarę potrzeby więcej mąki lub wody. Ciasto musi być elastyczne i łatwe do wałkowania. Ja do przygotowania ciasta wykorzystuję robot z hakiem, jest to duże ułatwienie.
- Jeśli chodzi o formowanie pierogów, każdy ma swoją ulubioną, sprawdzoną metodę. Wczoraj były falbanki w pierogach z bobem, a farsz mięsny zawinęłam w sakiewki – dużo prostszy sposób zawijania. W czasie wałkowania stolnicę należy podsypywać mąką.
- Pierogi gotuj w osolonej wodzie.
FARSZ Z GOTOWANEGO MIĘSA:
- 20 dkg ugotowanego mięsa wieprzowego
- 1 duża cebula
- 2-3 łyżki oleju
- 1 jajko
- opcjonalnie trochę tartej bułki
- sól, pieprz do smaku
- Mięso zmiel w maszynce.
- Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na lekko złoty kolor na oleju.
- Mięso wymieszaj z cebulą, dodaj jajko. Farsz dopraw solą oraz pieprzem.
- Pierogi podawaj okraszone podsmażoną na oleju cebulką.