PIEROGI Z MIĘSEM GOTOWANYM

Pierogi z mięsem gotowanym

Tradycyjne polskie pierogi, idealne do zagospodarowania mięsa z rosołu lub gotowania wywaru na zupę. Pierogi z mięsem najlepiej smakują okraszone podsmażoną cebulką.

Jeśli chcecie zobaczyć inne moje pierogi – zapraszam tutaj, zapraszam też do obserwowania mojego profilu na FB.

SKŁADNIKI NA PIEROGI Z MIĘSEM:

CIASTO:

  • ok. 3 szklanki mąki
  • 1-2 szklanki bardzo ciepłej wody
  • mąka do podsypywania
  1. Do mąki dodaj część wody, wyrabiaj ciasto dodając w miarę potrzeby więcej mąki lub wody. Ciasto musi być elastyczne i łatwe do wałkowania. Ja do przygotowania ciasta wykorzystuję robot z hakiem, jest to duże ułatwienie.
  2. Jeśli chodzi o formowanie pierogów, każdy ma swoją ulubioną, sprawdzoną metodę. Wczoraj były falbanki w pierogach z bobem, a farsz mięsny zawinęłam w sakiewki – dużo prostszy sposób zawijania. W czasie wałkowania stolnicę należy podsypywać mąką.
  3. Pierogi gotuj w osolonej wodzie.

FARSZ Z GOTOWANEGO MIĘSA:

  • 20 dkg ugotowanego mięsa wieprzowego
  • 1 duża cebula
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • opcjonalnie trochę tartej bułki
  • sól, pieprz do smaku
  1. Mięso zmiel w maszynce.
  2. Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na lekko złoty kolor na oleju.
  3. Mięso wymieszaj z cebulą, dodaj jajko. Farsz dopraw solą oraz pieprzem.
  4. Pierogi podawaj okraszone podsmażoną na oleju cebulką.
Pierogi z mięsem
Pierogi z mięsem
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz