PIEROGI Z BOBEM, FETĄ I BOCZKIEM WĘDZONYM

Pierogi z bobem i fetą

Dzisiaj będzie dłużej niż zazwyczaj. Wakacje, trochę więcej czasu na zabawę w kuchni, więc poszalałam odrobinkę. Zazwyczaj kiedy rozkładam się ze stolnicą, to kuchnia zamienia się w zakład produkcyjny. Bo jeśli przygotowuję ciasto, farsz to szkoda zasiadać do robienia pierogów tylko na jeden obiad. Więc niezależnie od farszu przygotowywane są pierogi „na dziś”, „na jutro” i „na kiedyś”. Te ostatnie poklejone i mrożone porcjami też często są na dwa obiady – moi domownicy lubią pierogi. Te dzisiejsze powstały tak trochę z resztek, z tego co zostało i teoretycznie było nie do zagospodarowania. Mój mąż przesadził z zakupem bobu. Chociaż bardzo go wszyscy lubią, tym razem zdecydowanie było go za dużo. Więc taki ugotowany prosił się o przerobienie. Mały przegląd lodówki: troszkę zostawionej fety, kawałeczek wędzonego boczku – tak powstał pierwszy farsz i pyszne pierogi z bobem.

Po ugotowaniu wywaru na zupę, pozostało trochę mięsa – dzięki temu powstał farsz drugi, a przepis już jutro.

SKŁADNIKI NA PIEROGI Z BOBEM:

CIASTO:

  • ok. 3 szklanki mąki
  • 1-2 szklanki bardzo ciepłej wody
  • mąka do podsypywania
  1. Do mąki dodaj część wody, wyrabiaj ciasto dodając w miarę potrzeby więcej mąki lub wody. Ciasto musi być elastyczne i łatwe do wałkowania. Ja do przygotowania ciasta wykorzystuję robot z hakiem, jest to duże ułatwienie.
  2. Jeśli chodzi o formowanie pierogów, każdy ma swoją ulubioną, sprawdzoną metodę. Ja rozwałkowuję część ciasta i wycinam foremką koła, sklejam i robię falbankę. O falbanki, a raczej o podaniu sposobu ich formowania prosiło mnie kilka osób, muszę to nadrobić.
  3. Pierogi Ugotuj w osolonej wodzie, wyjmuj po kilku minutach od wypłynięcia.

FARSZ Z BOBEM, BOCZKIEM WĘDZONYM I FETĄ:

  • 2 szklanki ugotowanego bobu
  • 75 g surowego wędzonego boczku
  • 100 g fety
  • sól, pieprz do smaku
  1. Ugotowany, ciepły bób obierz ze skórek.
  2. Boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na chrupiąco.
  3. Bób rozgnieć widelcem, dodaj rozdrobnioną fetę oraz boczek i wymieszaj. Farsz dopraw.
  4. Jeśli farsz będzie zbyt suchy dodaj trochę oleju.
Pierogi z bobem i boczkiem
Pierogi z bobem i boczkiem
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

2 komentarze

Zostaw komentarz