Kaczka pieczona podana z sosem na bazie suszonych śliwek i koniaku. Kaczuszka w takiej wersji jest po prostu rewelacyjna.
SKŁADNIKI:
- kaczka
- 3-4 czerwone cebule
- 10 dkg suszonych śliwek
- 1/3 szklanki koniaku
- 2 łyżeczki świeżego tymianku
- sól
- świeżo mielony pieprz
- sok z cytryny do smaku
- Kaczkę spraw, opłucz i dokładnie wytrzyj ręcznikiem papierowym, Podziel na porcje usuwając zbędny tłuszcz. Ponacinaj nieco skórę i natrzyj solą, pieprzem i tymiankiem. Odstaw na 2-3 godziny.
- Rozgrzej patelnię. Obsmaż kawałki kaczki z obu stron na suchej patelni. W zależności od wielkości patelni zrób to na 2-3 razy, tak aby mięso się smażyło a nie gotowało. Tłuszcz po smażeniu odlewaj. Kaczkę przełóż na blaszkę.
- Na patelni pozostaw 2 łyżki tłuszczu. Zeszklij na nim pokrojoną w pióra i oprószoną solą cebulę. Dodaj koniak i śliwki, gotuj chwilę. Przełóż wszytko do mięsa. Przykryj szczelnie folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika.
- Piecz 50 minut, po tym czasie zdejmij folię i piecz jeszcze 20 minut. Wyłącz piekarnik. Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj i odstaw do piekarnika aby nie ostygło.
- Sos z pieczenia kaczki przelej do wysokiego słoika i odstaw na chwilę. Na wierzchu zbierze się tłuszcz, który w ten sposób łatwo możemy usunąć.
- Wywar po odlaniu tłuszczu przelej do rondelka i gotuj chwilę aby płyn nieco się zredukował. Sos zmiksuj blenderem i dopraw do smaku.