Jeszcze jeden pomysł na śliwki w kuchni. Dzisiaj zapraszam na pierogi ze śliwkami. Jako dziecko uwielbiałam pierogi z owocami, a najbardziej popularne w moim rodzinnym domu były takie z truskawkami. Pamiętam to cudowne wgryzanie się kiedy sok z truskawek ściekał po brodzie… Do tego porcja wiejskiej śmietany. Mniam!
Mój mąż nie przepada za słodkimi wersjami obiadowymi, ale ze swojego domu zapamiętał właśnie pierogi ze śliwkami – a skoro jest sezon, dlaczego nie zawinąć śliwek.
Zapraszam.
SKŁADNIKI NA PIEROGI ZE ŚLIWKAMI:
- 3 szklanki mąki
- 1-2 szklanki gorącej wody
- mąka do podsypywania
- 50-75 dkg śliwek
- cukier – ja użyłam trzcinowego
- sól do gotowania pierogów
PRZYGOTOWANIE:
- Śliwki opłukać, osączyć na sicie, a następnie wydrylować.
- Do mąki dodać część wody, ciasto dokładnie wyrobić, dodając w miarę potrzeby więcej mąki lub wody, tak aby ciasto było elastyczne i łatwe do wałkowania.
- Jeśli chodzi o formowanie pierogów, każdy ma swoją ulubioną, sprawdzoną metodę. Ja rozwałkowuję część ciasta i wycinam foremką koła, sklejam i robię falbankę. W czasie wałkowania stolnicę należy podsypywać mąką.
- Układać połówkę śliwki na placek, posypać cukrem – ilość zależna od słodkości owoców. Skleić brzegi i ozdobić je falbanką.
- Na koniec pierogi ugotować w osolonej wodzie, wyciągać 2-3 minut po tym jak wypłyną na powierzchnię.
- Takie pierogi można podać ze śmietaną lub z podsmażoną na maśle bułką tartą lub po prostu zjeść takie bezpośrednio wyciągnięte z wody.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.