Spodobało mi się chilli w czekoladowym cieście. Troszkę zmodyfikowałam przepis z książki Dania niskotłuszczowe i wyszło takie oto cudo. Pachnące korzeniami i lekko pikantne ciasto marchewkowe z dodatkiem gorzkiej czekolady i płatków owsianych.
Przepis dołączam do tegorocznego Czekoladowego Weekendu oraz do Warzyw w słodyczach. Mam nadzieję, że coś czekoladowego jeszcze powstanie do końca weekendu.
SKŁADNIKI NA PIKANTNE CIASTO MARCHEWKOWE:
- 25 dkg mąki
- 3 jajka
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 4 łyżki oleju
- 15 dkg cukru trzcinowego
- 1 szczypta soli
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki chilli
- 25 dkg tartej marchewki
- sok wyciśnięty z jednej sporej pomarańczy
- 25 dkg płatków owsianych
- 200 g gorzkiej czekolady
- garść pokrojonych daktyli lub/i garść rodzynek
PRZYGOTOWANIE:
- Płatki owsiane uprażyć na patelni, dodać połamaną czekoladę, rozpuścić i dokładnie wymieszać (aby płatki powlekły się czekoladą). Wystudzić.
- Mąkę z proszkiem i sodą przesiać do miski, dodać imbir, sól i chilli.
- Jaja utrzeć z cukrem, dodać olej i sok z pomarańczy dodawać po łyżce mąki ciągle ucierając. Na końcu dodać startą marchew, płatki owsiane i daktyle.
- Wylać do foremki wyłożonej papierem (25×25), piec około godziny w temperaturze 180 stopni C.
6 komentarzy
wygląda bardzo apetycznie, bardzo jestem ciekawa tej kombinacji smakow…
Świetnie wygląda. A i ja mam nadzieję poczynić coś czekoladowego z dodatkiem chilli…
Pozdrawiam! 🙂
Ciasto wygląda rewelacyjnie! ciesze się, ze jesteś z nami w Czekoweekend:) Pozdrawiam!
to ciacho wyglada bardzo smakowicie:)
Boskie. Słodkie, zdrowe, marchewkowe. Witaminy, magnez i błonnik.
cudowne ciasto 🙂
zapraszam do przyłączenia się z tym przepisem do akcji "warzywa w słodyczach" na durszlaku 🙂