Wypróbowany przepis, wykonany podczas imprezy czeskiej. Nasz przyjaciel Mariusz, który uważa się za eksperta od knedlików (ma naprawdę olbrzymie doświadczenie w tym temacie) zatwierdził przepis. To przepis na czeski knedlik z dodatkiem bułki czyli houskový, w czeskiej kuchni funkcjonuje także knedlik ziemniaczany czyli bramborový. Taki knedlik najlepiej smakuje z mięsnym gulaszem i czerwoną kapustą.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
SKŁADNIKI NA CZESKI KNEDLIK:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 3 bułki (jeśli są duże wystarczą dwie)
- 1 jajo
- szklanka mleka
- 25 g świeżych drożdży
- sól
- szczypta cukru
PRZYGOTOWANIE:
- Drożdże rozmieszać z cukrem i ciepłym mlekiem, wlać do przesianej mąki. Dodać sól i rozkłócone jajko.
- Bułki pokroić na niewielkie kawałki, dodać je do mąki i ze wszystkiego zagnieść ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Ciasto wyłożyć na stolnicę i uformować gruby walec (średnicy ok. 10 cm). Podzielić na 2-4 części (długość dobrze jest dopasować do garnka w którym będziemy gotować).
- Zagotować wodę, kłaść walce i gotować je ok. 25 minut. Po wyjęciu pokroić na 1,5 cm plastry.
5 komentarzy
Wygląda apetycznie,ale mam pyt.odnośnie gotowania:włożyć do wody "na golasa",nie rozleci się? a może na parze? Anka
ja gotowałam normalnie w wodzie, nie powinien się rozlecieć
O, to coś dla mnie 🙂
ja robilm ale lep sze na pazze
tylko na parze