Takie frytki z batata przygotowałam do kolejnego numeru magazynu KOCIOŁ do działu z przepisami cynamonowymi. Niezwykle proste do przygotowania, delikatne w smaku i bardzo lekkie. Sól, oliwa i nieco cynamonu świetnie przełamują smak słodkich ziemniaków i finał to naprawdę fajna przekąska.
Serdecznie zapraszam do lektury naszego Kociołka – to już ósmy numer, który gości na swoich łamach dwóch pięknych bohaterów w postaci marchewek i cynamonu. Znajdziecie tam proste, ale też bardziej wyszukane dania z wykorzystaniem tych składników. Porozmawialiśmy o jedzeniu i nie tylko o nim z Tomaszem Jakubiakiem i odwiedziliśmy pasiekę. A skoro pasieka, to też miód, z którego wyczarowaliśmy kilka świetnych dań. W domowej piekarni wzięliśmy na tapetę chlebki odrywane – zobaczcie co nam się upiekło. Ja serdecznie zapraszam Was na kolejny odcinek przesiedleńczych opowieści, w którym wspominam mojego dziadka. Przygotowaliśmy też dla Was recenzję bardzo popularnego miejsca na kulinarnej mapie Wrocławia, którym jest restauracja Olszewskiego 128.
Zapowiada się fajnie? Zapraszam zatem do lektury – klikajcie i czytajcie.
SKŁADNIKI:
- 2 średniej wielkości bataty (400 g)
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 4 łyżki oliwy
- Bataty obierz i pokrój w długie słupki. Przełóż do miski.
- Dodaj cynamon, sól oraz oliwę i dokładnie wymieszaj.
- Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piecz około 20 minut w temperaturze 200°C. Co jakiś czas delikatnie zamieszaj, aby frytki opiekły się równomiernie.