Puddind z nasion chia z jabłkami karmelizowanymi, doprawiony cynamonem. Przygotowany na bazie roślinnego mleka, tym razem owsianego, które idealnie komponuje się i z jabłkami i z cynamonem.
To moja kolejna propozycja na prosty deser z tymi cudownymi nasionkami. Dosłodzony syropem z agawy, więc idealnie wpasuje się w niemal każdą dietę: niski indeks glikemiczny, bez nabiału, wegański. Tylko brać i się częstować.
SKŁADNIKI:
(dla 2 osób)
- 4 łyżki nasion chia
- 300 ml mleka owsianego
- 2 średniej wielkości jabłka
- 1-2 łyżki syropu z agawy (w zależności od upodobań i słodkości jabłek)
- 1 łyżka startego cynamonu
- Nasiona chia dokładnie wymieszaj z mlekiem owsianym. Odstaw na 15 minut i ponownie dokładnie wymieszaj. Przykryj i odstaw do lodówki na przynajmniej 3 godziny, najlepiej na całą noc.
- Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki.
- Na niewielkiej patelni rozgrzej syrop z agawy, dodaj pokrojone jabłka i smaż kilka minut na wolnym ogniu, co jakiś czas delikatnie mieszając tak aby jabłka się nie rozpadły.
- Pod koniec dodaj cynamon i wymieszaj.
- Namoczone chia rozłóż do pucharków, dodaj ciepłe jabłka i podaj.