Przepis na idealne śniadanie lub słodki podwieczorek, czyli delikatne placuszki z jagodami. Przygotowane na cieście na bazie maślanki i sody oczyszczonej, podane z bitą śmietaną. W mojej wersji przygotowane z mrożonymi jagodami, możecie jednak wykorzystać jagody świeże, a także inne miękkie owoce: maliny, borówki, jeżyny, poziomki czy pokrojone na mniejsze kawałki truskawki.
Chyba pozostaje dodać – Smacznego i zaprosić do obserwowania mojego profilu na FB.
SKŁADNIKI NA PLACUSZKI Z JAGODAMI:
- 20 dkg mrożonych jagód marki Poltino
- 2 szklanki maślanki
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 płaska łyżka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- olej do smażenia
DO PODANIA:
- bita śmietana
- cukier puder lub ksylitol
- Mąkę przesiej razem z solą.
- Do misy miksera dodaj maślankę i sodę, wymieszaj, a następnie dodaj jajka i mąkę.
- Dokładnie wymieszaj mikserem, a na koniec dodaj jagody i delikatnie wymieszaj łopatką.
- Na patelni rozgrzej olej, kładź łyżką placuszki i smaż z obu stron na złoty kolor.
- Podawaj z bitą śmietaną oraz cukrem pudrem.