PORADNIK PANI DOMU

“Poradnik pani domu” to wydany przez Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych w 1984 poradnik dla gospodyń domowych. Oprócz informacji typu: jak racjonalnie wydatkować pieniądze, jak dzielić pracę pomiędzy członków rodziny, jak zorganizować wnętrze pomieszczeń gospodarczych czy jak prawidłowo komponować jadłospis można znaleźć w niej sporo naprawdę fajnych pomysłów na ułatwienie sobie życia w domu. Uważam, że jak na tamte czasy sporo z nich była wręcz odkrywcza. Sporo ogólnych informacji – jak gotować zupy mleczne, jak przygotowywać mięso czy ryby, przechowywać mąkę czy jak rozgrzewać się podczas zimy. Jest świetny rozdział o gotowaniu podczas urlopu w namiocie czy jak  żywić się podczas wycieczek.

No i same przepisy. Jest ich naprawdę sporo – znajdziecie w niej kilka naprawdę fajnych sałatek i przystawek, zupy, zapiekanki, pomysły na makarony, no i ten najważniejszy – przepis na cebulaka. Wśród naszych znajomych nie ma osoby, która nie znałaby tego dania, nie ma też osoby, która by go nie lubiła. Przepis można modyfikować, dodając różne rodzaje sera (świetny jest taki z niebieską pleśnią) lub zmieniając mąkę na ciasto. W wersji ” zdrowszej” można użyć mąkę orkiszową pełnoziarnistą. Można też do farszu cebulowego dodać dowolną wędlinę, jednak jeśli chcielibyście wypróbować tego dania – proponuję wykonać je w wersji podstawowej.

Poradnik Pani Domu, strona


“Poradnik pani domu” opracowanie zbiorowe:

Anna Kędzierska – Zasady organizacji pracy w domu
Zbigniew Wieliczko – Domowe bhp
Zofia Zawistowska – Sposoby racjonalnego żywienia i przykładowe przepisy kulinarne oraz Porady praktyczne

Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych – Warszawa 1984
str. 236,
bez fotografii, okładka miękka

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz