Takie curry z krewetkami to zdecydowanie moje smaki… Ryba, krewetki, mleko kokosowe i te przyprawy… Mogłabym dużo mówić, lecz kto nie próbował – nie zrozumie.
W jednej z sieci sklepów trwa tydzień azjatycki, polecam zaopatrzyć się w pastę curry oraz mleko kokosowe, są też inne przysmaki…
SKŁADNIKI:
- 1/2 kg krewetek (dużych)
- 2 płaty odfiletowanej ryby morskiej (mintaj, morszczuk)
- 1 cebula
- 4-5 ząbki czosnku
- kawałek świeżego imbiru
- 1 papryka
- 2 łodyżki selera naciowego
- 1-2 łyżki czerwonej pasty curry
- 1 puszka mleka kokosowego
- 4 łyżki oleju
- sól
- ryż do podania
- Najpierw przygotuj warzywa. Obierz lub umyj. Cebule pokrój w kostkę, selera w cienkie plasterki, paprykę w paski lub kostkę. Imbir i czosnek posiekaj.
- Na dużej patelni lub w woku rozgrzej olej, wrzuć wszystkie warzywa, oprósz lekko solą i obsmaż je uważając aby zbytnio nie zrumienić.
- Do warzyw dodaj pokrojone płaty ryby oraz łyżkę pasty curry (z pastą należy postępować ostrożnie), smaż chwilę mieszając całość. Ryba się rozpadnie, ale ona ma stanowić tylko „tło” dla krewetek.
- Dodaj krewetki. Jeśli dodajesz krewetki surowe smaż chwilę aby zmieniły kolor z szarego, jeśli korzystasz z ugotowanych, możesz od razu wlać mleko kokosowe.
- Gotuj chwilę razem ewentualnie doprawiając solą i pastą curry.
Danie podaj z ryżem bądź makaronem ryżowym lub sojowym.
2 komentarze
nie rozumiem tylko jednego….w Tajlandi nie je sie paleczkami
ale ładnie na zdjęciu wygląda… 🙂