Płotki marynowane w zalewie do marynowania ryb od mojej teściowej. Zawsze lubiłam marynowaną rybę ze słoika, i obojętnie czy to makrela czy śledź. Jednak kiedy pierwszy raz spróbowałam takiej ryby z zalewy octowej własnej roboty wiedziałam, że to co można kupić w sklepie to tylko namiastka tego cudownego smaku.
Taką rybę robi moja teściowa. Nie jest to ryba morska lecz świeży karp spod Milicza – prosto od hodowcy, którym jest sąsiad moich teściów. Ryba jest po prostu cudna. Kiedy w sklepie zobaczyłam patroszone płotki wiedziałam, że wylądują w słoikach w zalewie od mojej teściowej. Płotki pamiętam z dzieciństwa – były najmniej pożądaną rybą, ponieważ ma strasznie dużo ości. Marynowanie niweluje to, ości tak zmiękną, że nie będą problemem.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
SKŁADNIKI NA PŁOTKI MARYNOWANE:
- 1.5 kg płotek (lub innej ryby patroszonej bez głów)
- 2-3 cebule, obrane i pokrojone w piórka
- mąka do obtoczenia (ja użyłam orkiszową pełnoziarnistą, wg oryginału to krupczatka)
- sól, pieprz
- olej do smażenia
NA ZALEWĘ:
- 3 szklanki wody
- 1 szklanka octu
- 1/2 szklanki cukru
- 3 -5 listków laurowych
- łyżka ziela angielskiego
- 1 łyżka soli
PRZYGOTOWANIE:
- Ryby oczyść z łusek i dokładnie wypłucz. Przełóż na sito i odstaw do odsączenia, następnie osusz ręcznikiem papierowym.
- Ryby oprósz solą oraz pieprzem (w środku i na zewnątrz) i odstaw na pół godziny.
- Każdą rybę obtocz w mące.
- Rozgrzej olej na dużej patelni. Ryby smaż z obu stron na złoto.
- Lekko przestudzone ryby rozłóż w słoikach.
- Składniki zalewy zagotuj. Cebulkę, liście i ziele równomiernie rozłóż w słoikach.
- Gorącą zalewę wlej do słoików, a następnie pozakręcaj słoiki.
- Wekuj około 15 minut, ostudź i wstaw do lodówki.
7 komentarzy
jak długo ryby mają się marynować przez spożyciem – by ości zmiękły?
Nino, po 3-4 dniach można się za nie zabierać.
a czy jest przepis na marynowana rybe, bez smazenia
Jeśli nie chcesz smażyć to może upiecz rybę przed zamarynowaniem. Ten przepis jest przeznaczony na rybę po obróbce termicznej.
Zobacz jeszcze ten przepis – http://cafebabilon.blogspot.com/2012/09/gravlax-marynowany-osos.html
a ile te płotki mogą stać w słoikach nie popsują się???
Dzięki tego szukałem.
Lauro, rzuć picie. Do chrzanu taki przepis, chaotyczny, z błędami; nic o cebuli, poza tym, że występuje wśród składników, czy podsmażamy ją?