Tradycyjne postne śledzie – śledzie z cebulą podane ze śmietaną z obowiązkowym dodatkiem w postaci ziemniaków w mundurkach. Tak podane śledzie w moim rodzinnym domu jadaliśmy na piątkowe obiady – w piątki posiłki zawsze były bezmięsne. Śledzie były na drugie danie, a na pierwsze była moja ukochana w dzieciństwie, zupa owocowa – miała ona postać kompotu z makaronem. Zupę robię rzadko, ale śledzie, które bardzo lubimy, w takiej postaci dość często goszczą na naszym stole – obowiązkowo jako obiad w dni, kiedy obowiązuje ścisły post.
SKŁADNIKI NA POSTNE ŚLEDZIE Z CEBULĄ:
- 50 dkg matiasów
- 3 cebule
- 5 łyżek oleju
- 1 kg ziemniaków
- kubeczek śmietany
PRZYGOTOWANIE:
- Śledzie opłukać, jeśli są bardzo słone namoczyć w wodzie.
- Cebulę obrać i pokroić w piórka lub talarki.
- W szklanym naczyniu układać warstwami śledzie i cebulę.
- Całość zalać olejem i odstawić do lodówki na noc lub dłużej.
- Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w mundurkach. Podawać gorące.
- Śmietaną można polać ziemniaki lub śledzie lub to i to.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.