Ta sałatka z batatem wzorowana jest na przepysznym daniu, które miałam okazję poznać dzięki MrChef. Z pewnością jest to jedna z najfajniejszych sałatek ostatniego roku i robiliśmy ją już wielokrotnie. Koniecznie musicie spróbować. Moja wersja jest z inną kaszą – w oryginale był pęczak, zamiast szpinaku tym razem wykorzystałam rukolę.
SKŁADNIKI – SAŁATKA Z BATATEM:
- 2 większe lub 3 mniejsze bataty
- 1 szklanka kaszy bulgur (grubej)
- 200 g sera bałkańskiego
- 2 garście rukoli
- 4 łyżki oleju
- kilka gałązek świeżego tymianku
- sól
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 2 czubate łyżeczki musztardy francuskiej
- 2 łyżki miodu
- 1/4 szklanki oliwy
- 1 limonka
- 1 szalotka
- 1-2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Bataty obierz, pokrój w kostkę wielkości 1 cm, następnie wyłóż na blaszkę do pieczenia, oprósz solą i skrop olejem. Do batatów dodaj gałązki tymianku.
- Wstaw do rozgrzanego do 220 stopni C piekarnika. Piecz 15-20 minut w zależności od wielkości kostki, na jaką pokroiłaś bataty, na koniec odstaw do ostudzenia.
- Kaszę ugotuj w jak najmniejszej ilości osolonej wody, kasza powinna być al dente, następnie odstaw do przestudzenia.
- Przygotuj dressing. Czosnek i szalotkę obierz i posiekaj bardzo drobno. Oprósz solą i lekko ugnieć ręką. Zetrzyj skórkę z limonki, dodaj sok z połowy limonki, musztardę, miód oraz oliwę. Dokładnie wymieszaj, a na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem, opcjonalnie dodaj więcej soku z limonki.
- Do miski dodaj kaszę, bataty i rukolę, wlej dressing, na koniec pokrusz ser i posyp sałatkę.
3 komentarze
aj, tęsknię za bulgurem… 🙂 ale musi być pysznie 🙂
Taka sałatkę warto zrobić u siebie w domu! Naprawdę bardzo smaczna! Pozdrawiamy Serdecznie – DaPietro
świetny prosty do przygotowania przepis i przede wszystkim pysznie