Te grzanki z boczniakami pokochasz. Robi się je niezwykle prosto i smakują rewelacyjnie. To idealna propozycja na kolację, jednak świetnie sprawdzi się też jako przekąska na imprezę. Grillowane boczniaki i pleśniowy ser kozi świetnie smakują w duecie. Gdy podasz je na opieczonej kromeczce będą po prostu cudne.
Marynatę do boczniaków możesz dowolnie modyfikować. Zamiast sosu sojowego wybornie smakuje sos ostrygowy. Możesz użyć świeżych ziół, soku z limonki lub tylko soli i oleju. Aby przygotować grzanki z boczniakami zamiast bagietki możesz wykorzystać chleb tostowy, inny domowy chleb, ciabatę lub dowolne pieczywo. Grillowane boczniaki wykorzystaj jako wkład do burgera lub dodatek do obiadu.
SKŁADNIKI NA GRZANKI Z BOCZNIAKAMI:
- 250 g boczniaków
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 6 łyżek oleju rzepakowego
- szczypta płatków chilli, szczypta soli
DO PODANIA:
- 200 g pleśniowego sera koziego w roladce
- 1 bagietka pełnoziarnista
PRZYGOTOWANIE:
- Boczniaki przełóż do miski. Większe lekko rozgnieć.
- Czosnek rozetrzyj z solą i połącz z pozostałymi składnikami marynaty, następnie zalej boczniaki i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 15 minut.
- Pokrój bagietkę i ułóż na niej plastry sera pleśniowego. Zapiecz w temperaturze 200°C do zrumieniania.
- Boczniaki opiecz obu stron na grillu lub na patelni grillowej. Wyłóż na podpieczone grzanki i od razu podaj.
Nudna impreza? Sałatka warzywna i korniszonki? Zobacz alternatywne propozycje na dania, które świetnie się sprawdzą na spotkanie w gronie znajomych.
„Boczniaki znalazły również swoje miejsce poza kuchennym stołem – jako organizmy żywiące się martwą materią organiczną wykorzystywane są do oczyszczania środowiska z toksycznych związków, barwników i pestycydów. W Stanach Zjednoczonych natomiast boczniaki wykorzystywane są do tworzenia… mebli. Biurka odlewane są z masy z trocin, a ta wzmacniana jest następnie strzępkami rosnących na niej boczniaków. „
Więcej ciekawostek na temat boczniaków oraz naprawdę sporą ilość przepisów z tym niezwykłym produktem znajdziesz w 24 numerze Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego KOCIOŁ. Mój przepis również tam jest 🙂
Jeden komentarz
Boczniaki i kozi ser to duet doskonały, który smakuje chyba tak, jak… nasza dzisiejsza kolacja. 😉 Świetny przepis i bardzo inspirujący blog! Wrócimy z największą przyjemnością! 🙂