GRZANKI Z BOCZNIAKAMI I KOZIM SEREM

Grzanki z boczniakami

Te grzanki z boczniakami pokochasz. Robi się je niezwykle prosto i smakują rewelacyjnie. To idealna propozycja na kolację, jednak świetnie sprawdzi się też jako przekąska na imprezę. Grillowane boczniaki i pleśniowy ser kozi świetnie smakują w duecie. Gdy podasz je na opieczonej kromeczce będą po prostu cudne.

Marynatę do boczniaków możesz dowolnie modyfikować. Zamiast sosu sojowego wybornie smakuje sos ostrygowy. Możesz użyć świeżych ziół, soku z limonki lub tylko soli i oleju. Aby przygotować grzanki z boczniakami zamiast bagietki możesz wykorzystać chleb tostowy, inny domowy chleb, ciabatę lub dowolne pieczywo. Grillowane boczniaki wykorzystaj jako wkład do burgera lub dodatek do obiadu.

SKŁADNIKI NA GRZANKI Z BOCZNIAKAMI:

  • 250 g boczniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • szczypta płatków chilli, szczypta soli

DO PODANIA:

  • 200 g pleśniowego sera koziego w roladce
  • 1 bagietka pełnoziarnista

PRZYGOTOWANIE:

  • Boczniaki przełóż do miski. Większe lekko rozgnieć.
  • Czosnek rozetrzyj z solą i połącz z pozostałymi składnikami marynaty, następnie zalej boczniaki i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 15 minut. 
  • Pokrój bagietkę i ułóż na niej plastry sera pleśniowego. Zapiecz w temperaturze 200°C do zrumieniania. 
  • Boczniaki opiecz obu stron na grillu lub na patelni grillowej. Wyłóż na podpieczone grzanki i od razu podaj.
Grzanki z boczniakami

Nudna impreza? Sałatka warzywna i korniszonki? Zobacz alternatywne propozycje na dania, które świetnie się sprawdzą na spotkanie w gronie znajomych.

„Boczniaki znalazły również swoje miejsce poza kuchennym stołem – jako organizmy żywiące się martwą materią organiczną wykorzystywane są do oczyszczania środowiska z toksycznych związków, barwników i pestycydów. W Stanach Zjednoczonych natomiast boczniaki wykorzystywane są do tworzenia… mebli. Biurka odlewane są z masy z trocin, a ta wzmacniana jest następnie strzępkami rosnących na niej boczniaków. „

Więcej ciekawostek na temat boczniaków oraz naprawdę sporą ilość przepisów z tym niezwykłym produktem znajdziesz w 24 numerze Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego KOCIOŁ. Mój przepis również tam jest 🙂

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

  1. Boczniaki i kozi ser to duet doskonały, który smakuje chyba tak, jak… nasza dzisiejsza kolacja. 😉 Świetny przepis i bardzo inspirujący blog! Wrócimy z największą przyjemnością! 🙂

Zostaw komentarz