Upieczone dzwonko łososia, zawinięte w foliowy pakuneczek – alternatywa dla smażenia. Oczywiście w ten sposób można przygotować każdą rybę. Wystarczy kawałek folii aluminiowej, ryba i dowolne zioła i mamy gotowy obiad – łosoś pieczony w folii.
SKŁADNIKI – ŁOSOŚ PIECZONY W FOLII:
- 4 dzwonka łososia (po jednym na osobę)
- 4 łyżeczki masła (po jednej na osobę)
- sól, pieprz cytrynowy, koperek, czosnek
PRZYGOTOWANIE:
- Z folii aluminiowej oderwać 4 kawałki (na tyle duże, żeby można było bez problemu zawinąć rybę).
- Czosnek rozetrzeć z solą i wymieszać z masłem.
- Rybę oprószyć solą, jedną stronę posypać pieprzem cytrynowym i koperkiem, położyć doprawioną stroną na folii. Drugą stronę posmarować masłem z czosnkiem i zawinąć każdy pakuneczek.
- Ułożyć na blaszce, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. pół godziny. Po tym czasie odwinąć delikatnie każdy pakuneczek i piec jeszcze 10 minut na termoobiegu. Podać z ryżem i surówką lub bagietką.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.