TAGLIATELLE Z PODGRZYBKAMI

Tagliatelle z podgrzybkami

Uważam, że połączenie makaronu z grzybami to jedno z najlepszych duetów w kuchni. Tagliatelle z podgrzybkami łączy jeden z moich ulubionych kształtów makaronu i grzyby, które zawsze uwielbiałam. Pod każdą postacią – suszone, jako dodatek do dań, duszone, smażone – jako główny składnik. Zapytacie skąd podgrzybki w środku zimy? Dzięki mojej teściowej jest to możliwe. Obdarowała nas cudowną mrożonką w postaci grzybków leśnych.

Kupowałam kilka razy mrożone surowe grzyby, ale jakoś nie podchodzą mi one. Sposób teściowej na przechowywanie jest rewelacyjny: oczyszczone grzyby obgotowuje, osącza na sicie i potem mrozi. Przygotowanie ich to potem kwestia kilkunastu dosłownie minut.

Jeśli szukasz innych przepisów na dania z grzybami – zobacz na moje zestawienie, zapraszam też do obserwowania mojego profilu na FB.

SKŁADNIKI NA TAGLIATELLE Z PODGRZYBKAMI:

  • 1/2 kg obgotowanych podgrzybków lub innych grzybów leśnych
  • 25 dkg makaronu tagliatelle (lub innego)
  • pęczek natki pietruszki
  • 400 ml śmietany 18%
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła

PRZYGOTOWANIE:

  1. Poobrywaj listki pietruszki i pokrój je. Nie wyrzucaj łodyżek.
  2. Na dużej patelni rozpuść masło, dodaj grzyby żeby wydobyć jak najwięcej aromatu). Grzyby dopraw i duś wszystko pod przykryciem około 10 minut.
  3. W tym czasie nastaw do gotowania makaron.
  4. Wyjmij łodyżki pietruszki (ja zawsze je opłukuję w małej ilości wody, którą dodaję do grzybów). Dodaj śmietanę (należy ją zahartować kilkoma łyżkami grzybów) i 2/3 posiekanej natki. Wymieszaj i duś na wolnym ogniu czekając na ugotowanie się makaronu.
  5. Nabierz kubeczkiem trochę wody, w której gotuje się makaron i potem odcedź go na sicie. Makaron dodaj do sosu, podlej wodą z gotowania makaronu (podpatrzyłam to u  Jamiego Olivera – dzięki temu sos łatwiej „przyklei” się do makaronu) i wymieszać.
  6. Przed podaniem posyp pozostałą częścią natki.
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

7 komentarzy

Zostaw komentarz