Uważam, że połączenie makaronu z grzybami to jedno z najlepszych duetów w kuchni. Tagliatelle z podgrzybkami łączy jeden z moich ulubionych kształtów makaronu i grzyby, które zawsze uwielbiałam. Pod każdą postacią – suszone, jako dodatek do dań, duszone, smażone – jako główny składnik. Zapytacie skąd podgrzybki w środku zimy? Dzięki mojej teściowej jest to możliwe. Obdarowała nas cudowną mrożonką w postaci grzybków leśnych.
Kupowałam kilka razy mrożone surowe grzyby, ale jakoś nie podchodzą mi one. Sposób teściowej na przechowywanie jest rewelacyjny: oczyszczone grzyby obgotowuje, osącza na sicie i potem mrozi. Przygotowanie ich to potem kwestia kilkunastu dosłownie minut.
Jeśli szukasz innych przepisów na dania z grzybami – zobacz na moje zestawienie, zapraszam też do obserwowania mojego profilu na FB.
SKŁADNIKI NA TAGLIATELLE Z PODGRZYBKAMI:
- 1/2 kg obgotowanych podgrzybków lub innych grzybów leśnych
- 25 dkg makaronu tagliatelle (lub innego)
- pęczek natki pietruszki
- 400 ml śmietany 18%
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła
PRZYGOTOWANIE:
- Poobrywaj listki pietruszki i pokrój je. Nie wyrzucaj łodyżek.
- Na dużej patelni rozpuść masło, dodaj grzyby żeby wydobyć jak najwięcej aromatu). Grzyby dopraw i duś wszystko pod przykryciem około 10 minut.
- W tym czasie nastaw do gotowania makaron.
- Wyjmij łodyżki pietruszki (ja zawsze je opłukuję w małej ilości wody, którą dodaję do grzybów). Dodaj śmietanę (należy ją zahartować kilkoma łyżkami grzybów) i 2/3 posiekanej natki. Wymieszaj i duś na wolnym ogniu czekając na ugotowanie się makaronu.
- Nabierz kubeczkiem trochę wody, w której gotuje się makaron i potem odcedź go na sicie. Makaron dodaj do sosu, podlej wodą z gotowania makaronu (podpatrzyłam to u Jamiego Olivera – dzięki temu sos łatwiej „przyklei” się do makaronu) i wymieszać.
- Przed podaniem posyp pozostałą częścią natki.
7 komentarzy
Pyszne! moje ulubione składniki 🙂
Wspaniałe! Uwielbiam makarony z grzybami.
Przepyszne zdjęcie i danie! Mniam:)
taki pyszny makaron z grzybkami to chetnie bym zjadla:)
Ale apetyczne! Ja tak kocham makarony, ze to twoje danie zjadlabym nawet teraz, mimo poznej pory 🙂 Pozdrawiam
ależ apetyczne zdjęcie!! Aż czuję zapach grzybów jak na nie patrzę 🙂
ależ zdjęcie! pyszne.