PRZEPYSZNE SZPECLE DYNIOWE

Szpecle dyniowe

Dzisiaj proponuję Wam piękne szpecle dyniowe. Kluseczki przygotowane na bazie puree z pieczonej dyni hokkaido z białym serem oraz mąką gryczaną. U mnie jesienią bardzo często gości dynia pieczona, podana po prostu z sosem czosnkowym. Warto upiec jej odrobinę więcej i wykorzystać do przygotowania takich kluseczek. Ja użyłam mąki gryczanej, możesz zamiast niej wykorzystać zwykłą mąkę pszenną. Jesienne dni nie nastrajają mnie pozytywnie – robi się coraz chłodniej, a dni są coraz krótsze. Zbliża się nieuchronnie to czego w naturze po prostu nie cierpię. Będzie zimno, mokro i wietrznie – łapię więc każdy słoneczny dzień ciesząc się nim jak dziecko.

Takie szpecle dyniowe możesz podać do obiadu na słono i na słodko. Z sosem, pesto, mięsem, pieczarkami czy zmiksowanymi owocami.  Zobacz też inne propozycje kluskowe.

SKŁADNIKI NA SZPECLE DYNIOWE:

  • 1 szklanka utartej na puree pieczonej dyni Hokkaido
  • 20 dkg białego sera
  • 3 jajka
  • ok. 1 szklanka mąki gryczanej
  • sól do gotowania

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ser rozgnieć widelcem, następnie dodaj jajka oraz puree z dyni, wymieszaj.
  2. Dodaj pół szklanki mąki i wymieszaj masę widelcem. W miarę potrzeby dodawaj porcjami więcej mąki. Masa powinna być gładka i powinno dawać się ją przecisnąć przez dziurki kluseczkomanii czy durszlaka – nie powinna być zbyt twarda i zbyt lejąca.
  3. Do formowania kluseczek możesz użyć specjalnej maszynki do formowa szpecli, durszlaka z dużymi otworami lub zwykłej deseczki, z której nożem odcina się ciasto wrzucając je bezpośrednio do wody.
  4. Kładź szpecle na osoloną wrzącą wodę, na koniec wyjmuj łyżką cedzakową, zaraz po wypłynięciu.

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz