KUSKUS Z KALAFIORA Z GRANATEM

Wegański, bezglutenowy, z niskim indeksem glikemicznym, ale przede wszystkim pyszny… Zapraszam Was na kuskus z kalafiora. Możesz podać go na ciepło jako dodatek do mięsa lub ryby. Świetnie sprawdzi się jako samodzielna przystawka lub sałatka na grilla.

SKŁADNIKI NA KUSKUS Z KALAFIORA:

  • 1 kalafior
  • 1/2 szklanki migdałów w plasterkach
  • 1 granat
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki (tylko liście)
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz do smaku
  • opcjonalnie płaska łyżeczka płatków chilli

PRZYGOTOWANIE:

  1. Obierz czosnek, pokrój go w cienkie plasterki. Wyjmij pestki granata. Natkę drobno pokrój.
  2. Kalafiora podziel na różyczki, następnie rozdrobnij go w malakserze. Ja wykorzystałam Thermomix (15 s, obroty 5). Jeśli nie masz siekającego urządzenia, zetrzyj kalafiora na tarce i dodatkowo jeszcze posiekaj.
  3. Z posiekanego kalafiora odciśnij nadmiar płynu. Możesz wyłożyć go na czystą ściereczkę lub skorzystać z ręczników papierowych, tej wody jest naprawdę sporo.
  4. Rozgrzej patelnię i upraż na niej płatki migdałowe, uważaj, żeby ich nie przypalić, na koniec migdały przełóż do miseczki do ostudzenia.
  5. Na patelnię dodaj oliwę, lekko ją rozgrzej i dodaj pokrojony w cienkie plasterki czosnek, następnie dołóż kalafiora, oprósz solą i smaż, co jakiś czas mieszając kilka minut.
  6. Zdejmij z ognia i dodaj: płatki chilli, podprażone migdały, pestki granatu oraz natkę. Zostaw część  składników do posypania po wierzchu.
  7. Dopraw solą i pieprzem, a na koniec posyp odłożonymi składnikami.

Inspirowałam się przepisem z tej strony.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz