Bardzo spodobało mi się pesto z rukolą i słonecznikiem. Tym razem dodałam jeszcze więcej zielonego w postaci szpinaku i wykorzystałam zielony, pełen witamin sos do naleśników. Biorąc pod uwagę, to że w lodówce miałam schowane naleśniki z poprzedniego dnia, obiad zrobił się dosłownie w kilka minut. Zapraszam więc na naleśniki z pesto na bazie rukoli i słonecznika z dodatkiem szynki wędzonej i oliwek.
SKŁADNIKI NALEŚNIKI Z PESTO:
- 125 g rukoli
- 125 g świeżego szpinaku lub 25 dkg mrożonego (w liściach)
- 1 garść słonecznika
- 3-5 ząbków czosnku
- 6 łyżek oliwy
- 1/4 łyżeczki soli (do utarcia)
- 200 g surowej szynki wędzonej
- garść czarnych oliwek, opcjonalnie
- 10 naleśników
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotować naleśniki według dowolnego przepisu (tutaj mój). Naleśniki mogą być przygotowane rano lub dzień wcześniej, następnie placki pokroić w paski (takie szersze tagliatelle).
- Opłukaną i osuszoną rukolę oraz szpinak zmiksować w blenderze z dodatkiem oliwy, słoneczniku, soli i czosnku.
- Na dużej patelni podsmażyć na wolnym ogniu pokrojoną w cienkie paski wędlinę, dodać pesto oraz oliwki i podgrzać na wolnym ogniu.
- Dodać pokrojone naleśniki i delikatnie wymieszać. Można dodać trochę oliwy.
- Najlepiej podawać od razu.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
2 komentarze
Takie to ja lubię:)Jak najbardziej na TAK
pesto z rukoli nie znam (jeszcze :)) mam ochotę na takie naleśniki. Wypróbuję z pewnością 🙂