Dzisiaj trochę inna propozycja podania łososia z makaronem, trochę bardziej pracochłonna, chociaż przygotowanie pulpecików wcale nie zajmuje aż tak dużo czasu. Makaron z domowym pesto i lekkie pulpety z łososia – idealne połączenie.
SKŁADNIKI NA PULPETY Z ŁOSOSIA:
- 60 dkg fileta z łososia
- 20 dkg twardego sera solankowego typu feta
- pęczek koperku (lub 2-3 łyżki suszonego)
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- Rybę drobno posiekać, dodać posiekany koperek, pokruszony ser oraz jajko, następnie wymieszać, doprawić solą oraz pieprzem.
- Formować pulpeciki, ułożyć je na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec około 30 minut.
SKŁADNIKI NA PESTO:
- 125 g rukoli
- garść słoneczniku
- 2 ząbki czosnku
- 6 łyżek oliwy
- 1/4 łyżeczki soli
- 50 dkg makaronu
- Opłukaną i osuszoną rukolę zmiksować w blenderze z dodatkiem oliwy, słoneczniku, soli i czosnku, ewentualnie doprawić solą. Pesto wyłożyć do sporego rondla lub do miski.
- Makaron ugotować al dente, następnie nabrać kubeczkiem trochę wody, w której gotuje się makaron i potem odcedzić go na sicie.
- Na dużą patelnię lub do dużego garnka wyłożyć kilka łyżek pesto, podgrzać na wolnym ogniu, dodać makaron (jeśli będzie zbyt gęste można podlać wodą z gotowania makaronu ) i delikatnie wymieszać.
- Na koniec dodać resztę pesto, dołożyć pieczone pulpety.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
Jeden komentarz
pysznie wyglądają:)