Saba misoni czyli aromatyczna makrela w sosie na bazie cudownej pasty miso. Smak i zapach miso tak kocham, że potrafię od czasu do czasu sięgnąć sobie do słoiczka i po prostu zjeść nieco łyżeczką. Troszkę obawiałam się jak zagra smak ryby, miso oraz imbiru. Jednak wszystko to zgrało się w naprawdę smakowite danie. Przepis zgłoszony jako danie główne do konkursu Bloger Chef.
Przygotowując rybę wzorowałam się na przepisie z tej strony.
SKŁADNIKI NA SABA MISONI:
- 3 świeże makrele
- 2/3 szklanki wody
- 3 łyżki sake
- 3 łyżki pasty miso
- 3 łyżki cukru
- ok. 3 centymetrowy kawałek świeżego imbiru
- dymka do podania
PRZYGOTOWANIE:
- Makrele sprawić, odciąć głowy i wyfiletować. Z jednej ryby powinny powstać 4 filety. Odciąć płetwy, usunąć wszystkie ości. Każdy filet naciąć od strony skóry na krzyż. Filety osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Do wody dodać miso, sake, cukier i pokrojony w cienkie plastry imbir, zagotować i mieszać aż miso dokładnie się rozpuści.
- Do wrzątku włożyć przygotowane filety, przykryć (najlepiej podziurkowaną folią aluminiową) i na wolnym ogniu dusić około 10 minut.
- Rybę przed podaniem posypać drobno pokrojoną dymką.
- Można ją podać po prostu z ryżem, ja proponuję do niej przygotować ekspresową sałatkę z makaronu sojowego.
2 komentarze
wygląda bardzo apetycznie:)
tak też myślałam, że się zgłosiłam na BC :]
trzymam kciuki!