Babka to najważniejsze ciasto wielkanocne. Wiadomo sernik, mazurek czy inne nawet najbardziej wymyślne wypieki zawsze spotkają się z uznaniem wszystkich, ale to babka jest królową tych świąt. Dzisiaj aromatyczna, pachnąca cytrusami babka pomarańczowa.
„Wielkanocna baba miała zwykle około 30-35 centymetrów wysokości, ale bywały nawet półmetrowe rekordzistki nazywane „łokciowymi”. Baby, niewątpliwie królowe wielkanocnego stołu, przygotowywano w niezliczonych rodzajach. Były baby chlebowe, koronkowe, waniliowe, szafranowe, parzone, petynetowe, nazywane muślinowymi, piaskowe, podolskie, wołyńskie, migdałowe… Jedne polewano lukrem, inne czekoladą, konfiturami albo podawano bez żadnej polewy.”
Fragment z książki „Historia polskiego smaku Kuchnia | Stół | Obyczaje” Mai i Jana Łozińskich
SKŁADNIKI – BABKA POMARAŃCZOWA:
(na dużą formę babkową 2 ½ l)
- 3 szklanki mąki
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jajek
- 2 szklanki cukru pudru
- ¾ szklanki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
- ¾ szklanki jogurtu naturalnego
- ½ łyżeczki soli
- skórka starta z 3 pomarańczy
- świeżo wyciśnięty sok z 3 pomarańczy
- cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE:
- Pomarańcze dokładnie umyć i sparzyć, następnie zetrzeć skórkę (tylko część pomarańczową) i wycisnąć sok.
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
- Jajka oddzielić, następnie żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę.
- Do białek dodać sól i ubić sztywną pianę.
- Do utartych żółtek dodawać na przemian mąkę z proszkiem oraz płynne składniki: olej, jogurt i sok z pomarańczy.
- Na koniec dodać startą skórkę oraz ubitą pianę i wymieszać dużą łyżką robiąc delikatne, ale zamaszyste ruchy, aby do ciasta wtłoczyć jak najwięcej powietrza.
- Wlać ciasto do przygotowanej formy i piec w temperaturze 180 stopni C ok. 45-50 minut – patyczek powinien być suchy.
- Babkę lekko przestudzić w formie, potem delikatnie przełożyć na talerz lub paterę, a przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Przepis powstał do projektu e-book wielkanocny przy współpracy z serwisem zpierwszegotloczenia.pl oraz ZT Kruszwica.
11 komentarzy
cytrynową robiłam 😉 ale pomarańczowa też brzmi pysznie
pysznie wygląda:)
Musi być pyszna!
Nie lubię wielkanocy, jednak taką babkę chętnie bym zjadła 🙂
Babki to nieodłączny element Świąt Wielkanocy… Trzebą będzie taką babkę zrobić 🙂
Poproszę kawałek do kawy:)
nie mogę doczekać się ciągu dalszego:)
wygląda obłędnie ;D
Twoja wygląda prześlicznie 🙂
Wypróbowałabym ten przepis tyle, że mam formę kamionkową. Wie ktoś jak piec w takiej? 😉
myślę, że taka forma wymaga tylko dokładnego natłuszczenia
Ja sama mam taką (starą, lekko zniszczoną) i muszę w końcu ją wypróbować.