Pomiędzy przepisami na ciasta z babskiej imprezy, o której pisałam wczoraj, będą oczywiście normalne przepisy – muszę nadrobić braki bo zdjęcia są, potrzeba tylko uzupełnić posty. Dzisiaj prosto, ale niezwykle smacznie – quiche ze szpinakiem, boczkiem wędzonym oraz białym serem. Jeśli szukasz pomysłów na inne wytrawne wypieki, zobacz tutaj.
SKŁADNIKI NA QUICHE ZE SZPINAKIEM:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 25 dkg mrożonego szpinaku w liściach
- 20 dkg białego sera
- 5 dkg wędzonego, surowego boczku
- 2 jaja
- ok. szklanki pokrojonej świeżej papryki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Wyłożyć ciastem francuskim formę, tak aby utworzyła rant.
- Ubić jajka ze szczyptą soli.
- Boczek pokroić na niewielkie kawałki, podsmażyć na patelni. Dodać szpinak, doprawić solą i chwilę smażyć, żeby odparowała woda ze szpinaku.
- Boczek wyłożyć na ciasto, dodać pokruszony biały ser, zalać wszystko jajkami i oprószyć pieprzem.
- Na wierzch rozłożyć pokrojoną paprykę.
- Piec w temperaturze 200 stopni C 20 – 25 minut.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
2 komentarze
Boskie!
Uwielbiam, choć sama robię na kruchym.:)
Twoje wygląda fantastycznie!:)