Dania tandoori są jednym z bardziej znanych typów dań kuchni indyjskiej. Oryginalnie przygotowywane w tandoor – glinianych piecach w kształcie dzbana opalanych drewnem lub węglem drzewnym. W piecu temperatura przekracza 480 stopni, piecze się w nich mięsa, ryby i warzywa wcześniej zamarynowane oraz chlebki naan. Na smak mięsa olbrzymi wpływ ma także odpowiednio długie marynowanie – aromatyczne przyprawy w jogurtowej bazie. Dodatkowo czas pieczenia jest bardzo krótki, a bardzo wysoka temperatura sprawia, że przypieka się z marynata, tworząc delikatną skorupkę, a mięso jest soczyste i aromatyczne. Dzisiaj prosty kurczak tandoori, który z pewnością Wam posmakuje – przepis pochodzi z książki Dania niskotłuszczowe.
SKŁADNIKI – KURCZAK TANDOORI:
- 4 filety z piersi kurczaka
- 1/4 łyżeczki soli
- 4 łyżki soku z limonki lub cytryny
- olej do smarowania
MARYNATA:
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 4 ząbki czosnku
- kawałek świeżego imbiru (2,5 cm)
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka sproszkowanego chilli
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
PRZYGOTOWANIE:
- Mięso osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na 2,5 cm kawałki, posolić i skropić sokiem z limonki, następnie odstawić i przygotować marynatę.
- Wszystkie składniki marynaty włożyć do blendera, następnie zmiksować. Mięso wymieszać z marynatą odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, jednak najlepiej na całą noc.
- Mięso ponadziewać na patyki do szaszłyków, posmarować olejem i upiec na grillu (ja wykorzystałam grzałkę „grillową” w piekarniku z maksymalna mocą piekarnika). Piec ok. 15 minut, przy obracaniu mięsa, ponownie posmarować olejem.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.