Rabarbar to jeden z bohaterów piątego numeru magazynu KOCIOŁ (kliknij aby pobrać numer). Mój wkład w rabarbarowe przepisy do magazynu to ten perski gulasz, będący nietypowym dla naszej kuchni zestawieniem smaków.
Khoresht-e rivas to połączenie mięsa i rabarbaru. Niezwykle popularny perski przepis bez problemu możemy zaserwować w naszych kuchniach. W oryginale do przygotowania najczęściej wykorzystuje się jagnięcinę, można też przyrządzić go z wołowiną lub cielęciną. Najczęściej podaje się go w towarzystwie ryżu.
SKŁADNIKI:
- 750 g wołowiny na gulasz
- 400 g rabarbaru
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 500 ml bulionu warzywnego
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 2 pęczki natki pietruszki
- kilka gałązek świeżej mięty
- sól, pieprz
- Rozgrzej olej na dużej patelni lub w dużym rondlu z grubym dnem. Zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Zmniejsz ogień, wsyp kurkumę oraz posiekany czosnek i chwilę smaż cały czas mieszając.
- Dodaj pokrojone w kostkę mięso, oprósz solą i pieprzem. Mięso zrumień ze wszystkich stron.
- Zalej bulionem i duś do miękkości mięsa.
- Rabarbar obierz i pokrój na kawałki. Natkę oraz miętę posiekaj i podsmaż na rozpuszczonym maśle.
- Do mięsa dodaj rabarbar oraz posiekane zioła. Dopraw i duś jeszcze kilka minut.