RACUCHY CZEKOLADOWE Z GRUSZKAMI

Racuchy czekoladowe z gruszkami

Dzisiaj propozycja na nietypowe racuchy czekoladowe, w mojej wersji z gruszkami, ale możecie je zrobić z innymi owocami lub je pominąć. Racuchy to danie, które wiele, wiele lat nie istniało w mojej kuchni. Sam ich zapach był dla mnie męczarnią. Jako kilkuletnie dziecko miałam “okazję” najeść się ich do syta – efekt: odruch wymiotny trwający prawie dwadzieścia lat. Jednak to minęło i nigdy nie robię takiej ilości racuchów, aby ktoś z moich bliskich mógł się pochorować.

Nasze racuchy najczęściej są z dodatkiem pokrojonych jabłek. Tym razem postanowiłam wypróbować gruszki, co w połączeniu ze smakiem kakao okazało się być strzałem w dziesiątkę. Jeśli przygotowujesz racuchy bez owoców, możesz do nich podać twarożek, zmiksowane owoce jagodowe albo powidła.

SKŁADNIKI NA RACUCHY CZEKOLADOWE:

  • 4 jajka
  • 50 dkg mąki
  • 5 dkg drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 l ciepłego mleka
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 4 gruszki
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE:

  1. Drożdże rozmieszać z cukrem i ciepłym mlekiem.
  2. Mąkę i kakao przesiać.
  3. Jajka rozkłócić, dodać mleko oraz mąkę z kakao i dokładnie wymieszać, następnie odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
  4. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niewielkie kawałki, dodać do ciasta i na koniec delikatnie wymieszać.
  5. Na patelni rozgrzać olej, kłaść łyżką placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor. Zdejmować i układać na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  6. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

5 komentarzy

    1. Myślę, że w tym wypadku trudno jest zastąpić drożdże. Robię inne placuszki takie na kwaśnym mleku lub jogurcie z dodatkiem sody, ale to już całkiem inny przepis…
      Pozdrawiam

Zostaw komentarz