Dzisiaj propozycja na nietypowe racuchy czekoladowe, w mojej wersji z gruszkami, ale możecie je zrobić z innymi owocami lub je pominąć. Racuchy to danie, które wiele, wiele lat nie istniało w mojej kuchni. Sam ich zapach był dla mnie męczarnią. Jako kilkuletnie dziecko miałam „okazję” najeść się ich do syta – efekt: odruch wymiotny trwający prawie dwadzieścia lat. Jednak to minęło i nigdy nie robię takiej ilości racuchów, aby ktoś z moich bliskich mógł się pochorować.
Nasze racuchy najczęściej są z dodatkiem pokrojonych jabłek. Tym razem postanowiłam wypróbować gruszki, co w połączeniu ze smakiem kakao okazało się być strzałem w dziesiątkę. Jeśli przygotowujesz racuchy bez owoców, możesz do nich podać twarożek, zmiksowane owoce jagodowe albo powidła.
SKŁADNIKI NA RACUCHY CZEKOLADOWE:
- 4 jajka
- 50 dkg mąki
- 5 dkg drożdży
- 2 łyżki cukru
- 1/2 l ciepłego mleka
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 4 gruszki
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE:
- Drożdże rozmieszać z cukrem i ciepłym mlekiem.
- Mąkę i kakao przesiać.
- Jajka rozkłócić, dodać mleko oraz mąkę z kakao i dokładnie wymieszać, następnie odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
- Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niewielkie kawałki, dodać do ciasta i na koniec delikatnie wymieszać.
- Na patelni rozgrzać olej, kłaść łyżką placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor. Zdejmować i układać na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
5 komentarzy
Ooo mniammmi!!!!
Z gruszkami, super! 🙂
Świetny przepis!
Czy mozna dodać czegoś innego w zamian drożdży ?
Myślę, że w tym wypadku trudno jest zastąpić drożdże. Robię inne placuszki takie na kwaśnym mleku lub jogurcie z dodatkiem sody, ale to już całkiem inny przepis…
Pozdrawiam