Pomysł na potrawę pochodzi z jednego z programów mojego ukochanego Jamiego Olivera. Kilka dni temu zobaczyłam przepis i wiedziałam, że prędzej czy później zostanie on wykorzystany w mojej kuchni. W oryginale Jamie wykorzystuje rurki cannelloni, ja jakiś czas temu kupiłam przepiękne wielkie muszle i właśnie taki rodzaj makaronu został nadziany mieszanką kalafiora, brokuła oraz anchois. Porcja z pewnością wystarczy na obiad dla 8 osób. Moim zdaniem świetnie się też sprawdzi jako ciepłe danie na imprezę. Jeśli Was zachęciła, to zapraszam na wegetariańskie zapiekane muszle z kalafiorem i brokułem.
SKŁADNIKI ZAPIEKANE MUSZLE:
- średniej wielkości kalafior
- średniej wielkości brokuł
- dwie puszki anchois
- 2-3 papryczki chilli
- pół główki czosnku
- 0,75 l przecieru pomidorowego (takiego z butelki)
- 2 łyżki octu winnego
- garść świeżych liści bazylii
- 1/2 litra śmietany kremówki
- 1 szklanka śmietany 12%
- 20 dkg startego parmezanu
- 20 dkg startej mozzarelli
- sól, pieprz
- oliwa
PRZYGOTOWANIE:
- Kalafiora i brokuła dokładnie opłukać, podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie. Odlać około szklankę wody z gotowania warzyw, resztę wylać na durszlak i odsączyć.
- Na dużą patelnię lub do garnka z grubym dnem wlać 2-3 łyżki oliwy, dodać posiekany lub rozgnieciony czosnek. Chwilkę smażyć, dodać anchois wraz z oliwą z puszki oraz posiekaną papryczkę. Chwilę podsmażyć, a następnie dodać kalafiora i brokuła i smażyć jeszcze kilka minut na wolnym ogniu. Na koniec doprawić solą i pieprzem, podlać wodą pozostawioną z gotowania i dusić, aż warzywa się rozpadną. Łodyżki można potraktować widelcem lub drewnianym tłuczkiem. Farsz wystudzić.
- Wybrać naczynie do zapiekania, które powinno mieć taką wielkość aby makaron można było ułożyć jedną warstwą. Na dno naczynia wylać przecier pomidorowy doprawiony octem winnym i solą.
- Farszem napełnić muszle, następnie ułożyć je na przecierze pomidorowym. Na makaronie ułożyć liście bazylii.
- Przygotować biały sos: obie śmietany wymieszać, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodać połowę parmezanu. Sos rozprowadzić na makaronie, następnie posypać resztą parmezanu i mozzarellą.
- Na koniec skropić oliwą, wstawić do rozgrzanego do 190 stopni C piekarnika, piec 30-40 minut.
Świetnie komponuje się z sałatką z rukoli oraz z lampką białego wina
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.