PLACUSZKI Z RICOTTĄ

Placuszki z ricottą

Kiedy w świąteczny lub niedzielny poranek okazuje się, że w domu brak jest chleba i brakuje też chętnych na wyjście do sklepu trzeba poszukać czegoś innego co pieczywo zastąpi. Takie placuszki z ricottą są idealnym rozwiązaniem na śniadanie, nawet same, bez dodatków smakują wybornie.

SKŁADNIKI NA PLACUSZKI Z RICOTTĄ:

  • 250 g sera ricotta
  • 100 ml mleka
  • 75g mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • olej do smażenia
  • jako dodatki: cukier puder, konfitura lub miód

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wymieszać robotem wszystkie składniki (bez oleju i dodatków).
  2. Smażyć na złoto z obu stron niewielkie placuszki.
  3. Podawać bezpośrednio po usmażeniu z ulubionymi dodatkami.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

4 komentarze

  1. bez jaj.ja się nie czepiam przepisu tylko opisu."Kiedy w świąteczny lub niedzielny poranek okazuje się, że w domu brak jest chleba…"ale serek ricotta zawsze w polskim domu i lodówce się znajdzie-napewno

  2. Ja zazwyczaj w przypadku braku pieczywa robiłam chapati, bo mężczyzna raczej nie przepada za plackami na śniadanie. Ale dla siebie jak najbardziej. Często mam w lodówce albo ricottę, albo mascarpone, albo serek homogenizowany. Wszystkie się nadają :). Pozdrawiam!

Zostaw komentarz