Te razowe pierogi z soczewicą i pieczarkami to drugi z soczewicowych przepisów przygotowanych przeze mnie do dziewiątego numeru magazynu KOCIOŁ. Jeśli tak jak my kochacie soczewicę klikajcie i szukajcie naszych pomysłów na jej wykorzystanie.
SKŁADNIKI NA FARSZ:
- 1 szklanka zielonej lub czerwonej soczewicy
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- Soczewicę zalej dwiema szklankami wody, dodaj pół łyżeczki soli i gotuj do miękkości. Co jakiś czas zamieszaj i ewentualnie podlewaj niewielką ilością wody, tak aby koniec soczewica powinna wchłonąć całą wodę.
- Cebulę i pieczarki obierz. Cebulę pokrój w drobną kostkę, pieczarki zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Na patelni rozgrzej olej z masłem. Cebulę oprósz solą i zeszklij, dodaj pieczarki i smaż kilka minut.
- Do podsmażonych pieczarek dodaj ugotowaną soczewicę, dopraw solą i pieprzem. Smak farszu powinien być wyrazisty.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej + do podsypania
- około ½ szklanki ciepłej wody
- Zagnieć ciasto pierogowe.
- Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowuj ciasto, wykrawaj kółka, układaj farsz i lep pierogi.
- Pierogi ugotuj w osolonym wrzątku, podaj okraszone podsmażoną cebulką.
DO OKRASZENIA:
- 1 spora cebula
- 3 łyżki oleju
- sól
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- Rozgrzej na małej patelni olej i zeszklij oprószoną solą cebulę.