Po prostu – roladki drobiowe – pierś kurczaka ze szpinakiem. Dzisiaj w towarzystwie świetnego sera, który jakiś czas temu odkryliśmy na polskim rynku – to miękki ser solankowy z mleczarni w Końskim.
Zapraszam…
SKŁADNIKI:
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
- 10 dkg sera solankowego
- opakowanie świeżego szpinaku
- 2 łyżki oleju
- 2-3 ząbki czosnku
- mieszanka suszonych pomidorów z dodatkiem bazylii i czosnku
- sól
- Mięso opłucz, wytrzyj ręcznikiem papierowym i lekko rozbij tłuczkiem. Oprósz solą.
- Szpinak opłucz i osusz. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć szpinak. Dodaj czosnek roztarty z solą i chwilę smaż (uwaga: nie przesól zbyt mocno – ser jest słony).
- Szpinak wyłóż na piersi i ułóż ser. Zwiń roladki i zepnij je wykałaczkami.
- Każdą roladkę posyp po wierzchu mieszanką suszonych pomidorów z dodatkiem bazylii i czosnku, włóż do rękawa do pieczenia.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni 35 minut, po tym czasie rozetnij rękaw i piecz kolejne 10 minut korzystając z termoobiegu.
2 komentarze
pychotka 🙂
świetnie wyglądają, też takie czasem robię:)