RYBA PO GRECKU

Ryba po grecku

Ryba po grecku z Grecją ma tyle wspólnego co fasolka po bretońsku z Bretanią. Niezwykle popularne danie w okresie PRL-u, obecne w każdym barze i chłodni garmażeryjnej.

Suto obtoczona w mące ryba i sos na bazie warzyw korzeniowych. „Prostacko” chciałoby się powiedzieć. Jednak jest niezwykle smaczna i serdecznie polecam przygotowanie jej w lekko odchudzonej formie, bez panierki.

SKŁADNIKI:

  • 70 dkg świeżego dorsza (filet)*
  • 2 duże marchewki
  • 2 duże pietruszki
  • 1-2 cebule
  • słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz do smaku

* możesz też użyć innej ryby morskiej, także w postaci mrożonej (taką trzeba rozmrozić)

  1. Cebulę pokrój w kostkę, Marchew i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
  2. Rybę podziel na mniejsze kawałki i oprósz nieco solą i pieprzem.
  3. Na patelni rozgrzej połowę oleju i usmaż z obu stron rybę. Przełóż na półmisek.
  4. Dodaj resztę oleju i zeszklij na nim oprószoną solą cebulę.
  5. Dodaj marchew i pietruszkę i smaż kilka minut.
  6. Do warzyw dodaj koncentrat pomidorowy oraz liście laurowe i ziele angielskie. Dopraw solą i pieprzem. Duś do miękkości warzyw podlewając ewentualnie wodą.
  7. Gotowym sosem zalej rybę. Ostudź.

Rybę po grecku możesz podać na zimno jako przystawkę bądź na ciepło na przykład z ryżem jako danie obiadowe.

Ryba po grecku
Ryba po grecku
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz