Prosty do przygotowania pasztet drobiowy wykorzystujący ugotowane mięso kurczaka. Świetny sposób na zagospodarowanie mięsa z niedzielnego rosołu. Nie jesteśmy tradycyjnym domem, w którym po każdym weekendzie z racji niedzielnego rosołu zostają dwie rzeczy: pół gara zupy i sporo gotowanego mięsa drobiowego. Ten weekend był inny – bo u nas też był rosół.
Spożytkować bulion jest bardzo prosto: w rodzinnym domu mojego męża poniedziałek to dzień zupy pomidorowej – najlepsza pomidorówka to taka według wskazówek babci Ali, mocno doprawiona czosnkiem i oczywiście z makaronem.Dzisiaj podaję sposób na zagospodarowanie mięska: pasztet, który można przyrządzić na wiele sposobów i doprawić tak jak się lubi. Kromka chleba posmarowana masłem, posypana kiełkami i pasztet własnej roboty…
SKŁADNIKI NA PASZTET DROBIOWY Z PODGRZYBKAMI:
- 1/2 kg ugotowanego mięsa z kurczaka
- 1 garść suszonych grzybów
- 1 duża cebula
- 2-3 łyżki oleju
- pęczek lub 3 łyżki suszonej natki pietruszki
- 2 jaja
- ok. 5 łyżek tartej bułki
- masło i bułka tarta do wysmarowania formy
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Mięso obrać z kości i skóry (podana ilość dotyczy już obranego mięsa).
- Grzyby przepłukać i moczyć w wodzie 15 minut.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę, oprószyć solą, następnie cebulę i grzyby przesmażyć na oleju, tak żeby cebula się zeszkliła, wystudzić.
- Mięso i cebulę z grzybami zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub ewentualnie zmiksować w blenderze. Dodać jaja, posiekaną natkę pietruszki i tartą bułkę, doprawić do smaku, na koniec dokładnie wyrobić.
- Formę (mała keksówka lub nieduże naczynie żaroodporne) posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wyłożyć masę mięsno-grzybową, wyrównać i piec 50-60 minut w temperaturze 180 stopni C.
Możliwe modyfikacje:
- zamiast suszonych grzybów można użyć lekko podduszone pieczarki
- natkę można zamienić innymi ziołami np. majerankiem
Jeden komentarz