CHLEB NA SODZIE Z ROZMARYNEM I JABŁKAMI

Chleb na sodzie z jabłkami i rozmarynem

Ten piękny chleb na sodzie to kolejny przepis przygotowany na wspólne gotowanie w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie. Tym razem wspólnie z innymi blogerami upiekliśmy aromatyczne bochenki z przepisu z bloga Agnieszki. Chleb z aromatycznymi dodatkami w postaci cynamonu oraz rozmarynu pachnie obłędnie. Z pewnością to świetna propozycja na urozmaicenie domowej piekarni.

SKŁADNIKI NA CHLEB NA SODZIE:

  • 250 g mąki
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/3 szklanki rodzynek
  • 1 małe jabłko
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka posiekanych igiełek rozmarynu

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mąkę razem z sodą, solą i cynamonem przesiej do miski robota. Jabłko obierz i pokrój w drobną kostkę, a rodzynki zalej wrzątkiem, a na koniec odsącz na sitku.
  2. Do suchych składników wlewaj stopniowo maślankę i wyrabiaj hakiem, następnie dodaj jabłko, rodzynki i rozmaryn i zagnieć. Ciasto powinno być elastyczne.
  3. Uformuj okrągły bochenek, oprósz mąką i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, na koniec ostrym nożem natnij krzyż.
  4. Piecz w temperaturze 200 stopni C 40-45 minut, tak aby skórka ładnie się zarumieniła.
Chleb na sodzie z jabłkami
Chleb na sodzie z jabłkami i rozmarynem
Chleb na sodzie
Chleb na sodzie z jabłkami i rozmarynem

W ramach akcji chlebek wypiekły również:

Monika  – Z chaty na końcu wsi

Bernadetta – Prawo do gotowania z pasją

Dorota – Moje małe czarowanie

Aneta – Piekielna kuchnia Anety

Nina – Gotuj sam

Pat – Patison w kuchni

Justyna – zdjęcie na FB

Ewa – zdjęcie na FB

Lidia – zdjęcie na FB

Iza – Smaczna Pyza

Kasia – zdjęcie na FB

Gosia- zdjęcie na FB

Asia – Piekę bo lubię

Justyna – Gotowanie i pieczenie – I love it

Bożena – Moje domowe kucharzenie

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

8 komentarzy

Zostaw komentarz