Sernik gotowany na blatach z kruchego ciasta wg przepisu Doroty z Moich Wypieków. Takiego u mnie jeszcze nie było – pojawił się pierwszy i na pewno nie ostatni raz.
Masę serową przygotowałam z serka typu włoskiego capri.
SKŁADNIKI:
- 40 dkg mąki pszennej
- 15 dkg cukru pudru
- 15 dkg masła, zimnego
- 2 żółtka
- 1 całe jajko
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Składniki posiekać i szybko zagnieść ciasto. Polecam wykorzystanie do tego celu malaksera – wystarczy wrzucić składniki, włączyć i poczekać aż ciasto zrobi się samo. Ciasto schłodzić w zamrażarce.
- Podzielić na trzy części.
- Na wyłożone papierem spody tortownicy rozwałkować schłodzone ciasto i ponakłuwać widelcem.
- Upiec kolejno trzy placki w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C – czas ok. 25 minut.
SER:
- 1 kg serka capri (serek typu włoskiego) lub dobrego białego sera
- 20 dkg masła
- 20 dkg cukru
- 4 jajka
- 1 budyń śmietankowego lub waniliowy bez cukru
- 1/3 szklanki mleka
- 1 szklanka rodzynek
- 1/3 szklanki rumu
- dowolny aromat – opcjonalnie
- Rodzynki namoczyć w rumie. Najlepiej kilka godzin wcześniej.
- Białka oddzielić od żółtek.
- Ser zmielić dwukrotnie.
- Masło utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku i po trochę sera i nadal ucierać.
- Białka ubić na sztywną pianę. Do masy serowej dodać namoczone rodzynki oraz pianę i delikatnie wymieszać.
- Masę serową zagotować w garnku z grubym dnem – należy pilnować aby się nie przypaliła.
- Budyń wymieszać z mlekiem i wlać do gotującej się masy serowej. Chwilę gotować. Na koniec dodać aromat.
- Na dno wyłożonej papierem tortownicy ostrożnie przełożyć jeden z kruchych blatów. Wyłożyć połowę masy serowej, potem kolejny blat, drugą połowę sera. Na wierzchu ułożyć ostatni blat.
- Ciasto obciążyć i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
2 komentarze
pysznie wygląda, chętnie bym zjadła kawałek:)
Jaki piękny sernik 🙂