22 czerwca odbył się finał BlogerChefa – konkursu dla blogerów kulinarnych w którym dwa razy dane było mi stawać do walki w półfinałowych zmaganiach (tu i tu relacja z tych spotkań). Finał odbył się w cudownym miejscu Columna Medica w Łasku pod Łodzią. Po finale był czas na konferencję dla blogerów a wieczorem uroczystą kolację. Niedziela odbyła się pod znakiem Pikniku Kulinarnego – były warsztaty, konkursy i degustacje.
Ostatni weekend to wspaniałe, niesamowite chwile spędzone w towarzystwie kulinarnych wariatów. Wariatów w pozytywnym znaczeniu tego słowa – ludzi kochających miłością bezwarunkową gotowanie, dlatego w czasie tych dwóch dni dało się odczuć tę miłość do jedzenia i wszystkiego co z nim jest związane. Ci ludzie to nie tylko blogerzy, którzy przyjechali walczyć o tytuł pierwszego finalisty, to także wszyscy blogerzy, którzy tłumnie pojawili się aby razem uczestniczyć w tym święcie blogosfery kulinarnej. To także wszyscy szefowie kuchni, którzy towarzyszyli nam w tych dniach czy w formie jurorów czy prowadzących warsztaty kulinarne. To również prelegenci i partnerzy, którzy z pasją opowiadali o tym czy zajmują się na co dzień.
Nie mogłabym nie wspomnieć tutaj o organizatorach konkursu BlogerChef Kasi i Marku, którym kiedyś urodził się w głowach cudowny pomysł, a którzy swoją ciężką pracą, zaangażowaniem i właśnie tę wariacką miłością doprowadzili go do finału. Będę wracała do tych dni pewnie nie raz.
Dzisiaj chciałam Wam przedstawić efekt grupowej pracy, który powstał podczas warsztatów z Adamem Chrząstowskim, czyli okrasa z pstrąga. Pracowałam z Adą, Martyną i Piotrem, a to co powstało było naprawdę cudowne, zarówno dla oka, jak i dla naszych kubków smakowych.
SKŁADNIKI – OKRASA Z PSTRĄGA:
- 70 dkg wędzonego pstrąga obranego z ości
- 2 łyżki żubrówki
- 20 dkg masła
- drobno posiekana dymka (pół niedużego pęczka)
- 2 łyżki śmietany 18%
- 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- Rybę pozbawić ości, poszarpać lub lekko rozgnieść widelcem.
- 15 dkg masła utrzeć na puch.
- Z pozostałego należy przygotować tzw. brązowe masło. W tym celu należy masło rozpuścić na patelni, na chwilę zwiększyć płomień i chwilę smażyć aby je zrumienić. Takie masło nadaje całkowicie odmiennego aromatu potrawom.
- Rybę wymieszać z pozostałymi składnikami, doprawić do smaku.
- Masę rozsmarować na blaszce, tak aby utworzyć warstwę o wysokości 2 cm. Odstawić do lodówki lub zamrażarki do stężenia. Okrasę pokroić na prostokąty.
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ Z OGÓRKA:
- 2 ogórki
- 3 łyżki octu winnego
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki siekanego koperku
- sól, pieprz
- Ogórki (tylko część bez nasion) należy pokroić w drobną zapałkę, następnie dodać drobno posiekany koperek.
- Na koniec doprawić miodem i octem oraz solą i pieprzem. Odsączyć nadmiar wody.
DO PODANIA:
- cienko pokrojony chleb żytni
- 12 łyżek śmietany 36%
- 2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- kawioru z łososia
- Śmietanę zakwasić sokiem z cytryny.
- Pokrojone w niewielkie prostokąty kromki smarować śmietaną, na nie kłaść niewielką porcję sałatki.
- Na wierzchu ułożyć okrasę, a na koniec ozdobić porcyjką kawioru, podawać.
4 komentarze
wygląda pysznie:)
było super 🙂 dzięki za wspólne gotowanie!
PS. Mam nadzieję, że pozostałe przepisy z tych warsztatów też uda nam się zdobyć. 😉
ojej, jestem na zdjęciu :p
gotowało się świetnie!
Pozdrawiam.
też mam zamiar opublikować tę okrasę, była wyśmienita!
Super była ta Wasza okrasa, ja właśnie zrobiłam z makreli.