SERNIK POMARAŃCZOWY

Sernik pomarańczowy

Zainspirowana cytrynowym sernikiem Doroty z Moich wypieków postanowiłam wykorzystać niechciane już przez nikogo trzy pomarańcze. Choć w zamysłach miała być pascha, to w końcu wyszedł pyszny, pachnący cytrusami sernik pomarańczowy, który z powodzeniem możecie przygotować w wersji light zamieniając cukier na erytrytol.

Zobacz koniecznie inne moje serniki.

SKŁADNIKI NA SERNIK POMARAŃCZOWY:

  • 1 kg sera twarogowego z wiaderka, ja preferuję Mój Ulubiony z Wielunia
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 230 g drobnego cukru,
  • skórka starta z 3 pomarańczy
  • sok z 1 pomarańczy
  • 125 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

  1. Zetrzeć skórkę z pomarańczy i wycisnąć sok.
  2. Białka oddzielić od żółtek.
  3. Żółtka utrzeć z cukrem na białą, lśniącą masę. Nadal ucierając dodawać po łyżce masła, gdy masa ładnie się połączy dodać wszystko oprócz białek (i soli). Dokładnie utrzeć.
  4. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, dodać do sera i delikatnie wymieszać.
  5. Masę przelać do formy wyłożonej papierem.
  6. Piec 50-60 minut w temperaturze 170 stopni (sprawdzić patyczkiem-powinien być suchy). Ostudzić w formie.
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

2 komentarze

Zostaw komentarz