Piekłam sernik kawowy, ale mało brakowało, że byłby przepis na sernik bez sernika. Dzisiaj będzie o tym, że w kuchni o pewnych rzeczach nie należy zapominać i nie należy lekceważyć (przynajmniej niektórych) zaleceń. Bo nawet jeśli w kuchni czujesz się jak ryba, to pewnych rzeczy nie da się pominąć czy przyspieszyć. I chociaż ciągle po swojemu zmieniam wiele przepisów, to jednak części wytycznych należy przestrzegać.
Jako aksjomat należy traktować studzenie sernika – niby takie oczywiste, a jednak po tylu latach w kuchni popełniłam tak głupi błąd, że teraz – po kilku godzinach ciągle jestem na siebie wściekła. I nie to, że zapomniałam… Chciałam zdążyć przed wyjściem do pracy zrobić zdjęcie efektu swojej pracy. Pomyślałam: „no co tam, nie raz zdarzało mi się improwizować – dam radę”. Nie dałam – gorący sernik w 1/3 swojej objętości wylądował na stole…
Pamiętajcie: Sernik należy studzić w formie, najlepiej w lekko uchylonym piekarniku, a następnie w lodówce.
SKŁADNIKI NA SERNIK KAWOWY:
- 1 kg białego sera
- 7 jaj
- 25 dkg cukru
- cukier waniliowy
- 1 szklanka mleka
- 2 budynie śmietankowe
- 3 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki wody
- szczypta soli
- 4 łyżki syropu karmelowego np takiego do kawy
- 1/2 szklanki płatków migdałowych
PRZYGOTOWANIE:
- Ser zmielić lub przecisnąć przez praskę.
- Kawę rozpuścić we wrzątku, ostudzić.
- Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrami na kogel-mogel.
- Dodać budynie i nadal ucierając po łyżce sera i po trochę mleka i rozpuszczonej kawy.
- Do białek dodać szczyptę soli i ubić sztywną pianę. Dodać do sera i delikatnie wymieszać.
- Tortownicę lu inną formę wyłożyć papierem.
- Wymieszać syrop karmelowy z płatkami migdałowymi, wyłożyć na dno formy. Na wierzch delikatnie wyłożyć masę serową.
- Piec w temperaturze 180 stopni C około 60 minut.
- Wystudzić w formie w uchylonym piekarniku. Potem odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin.
Jeden komentarz
Każdemu się zdarza 🙂
A sernik bardzo apetyczny 🙂