To może nie być hit dla łasuchów tradycyjnych słodkości. Jednak dla wszystkich dbających o linię oraz tych zmuszonych być na diecie ze względów zdrowotnych takie brownie fasolowe będzie ciastem idealnym. Mąka pełnoziarnista, brak tłuszczu, brak jajek – teoretycznie ciężko myśleć o zrobieniu ciasta, a jednak. Ja byłam zachwycona i wbrew moim obawom, dzieciom bardzo smakowało. Ciasto ma w miarę niski IG, więc świetnie się sprawdzi jako deser dla osób z insulinoopornością.
Swój wypiek stworzyłam na bazie tego przepisu.
SKŁADNIKI NA BROWNIE FASOLOWE:
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki ciemnego kakao
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1/2 szklanki ksylitolu
- 1 łyżeczki soli
- 35 dkg ugotowanej czerwonej fasoli
- 1 szklanka wody
- 1/3 szklanki odtłuszczonego mleka
- 1/2 szklanki rozdrobnionych orzechów lub migdałów (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie suche składniki wymieszać w misce.
- Fasolę opłukać na sicie – woda z płukania powinna być całkowicie czysta, następnie fasolę zmiksować z wodą i mlekiem. Puree fasolowe dodać do suchych suchych składników i dokładnie wymieszać.
- Masę wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie to forma 22×22).
- Piec w temperaturze 180 stopni C 35-40 minut. Jeśli będziemy piec w większej formie, czas pieczenia należy skrócić. Ciasto na brzegach powinno być twardawe, w środku lekko mokre, ale nie lejące.
- Ostudzić, a przed podaniem pokroić na kwadraty.
3 komentarze
Mm, pycha! Robiłam już raz takie ciasto i powiedziałam sobie, że na pewno je powtórzę. Jest tego warte 🙂
Ciacho w I fazie Montignaca to rewelacja:-)). Wygląda apetycznie.
Uwielbiam ciasta na bazie fasoli 🙂