BROWNIE FASOLOWE NA MĄCE PEŁNOZIARNISTEJ

To może nie być hit dla łasuchów tradycyjnych słodkości. Jednak dla wszystkich dbających o linię oraz tych zmuszonych być na diecie ze względów zdrowotnych takie brownie fasolowe będzie ciastem idealnym. Mąka pełnoziarnista, brak tłuszczu, brak jajek – teoretycznie ciężko myśleć o zrobieniu ciasta, a jednak. Ja byłam zachwycona i wbrew moim obawom, dzieciom bardzo smakowało. Ciasto ma w miarę niski IG, więc świetnie się sprawdzi jako deser dla osób z insulinoopornością.

Swój wypiek stworzyłam na bazie tego przepisu.

SKŁADNIKI NA BROWNIE FASOLOWE:

  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki ciemnego kakao
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 szklanki ksylitolu
  • 1 łyżeczki soli
  • 35 dkg ugotowanej czerwonej fasoli
  • 1 szklanka wody
  • 1/3 szklanki odtłuszczonego mleka
  • 1/2 szklanki rozdrobnionych orzechów lub migdałów (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie suche składniki wymieszać w misce.
  2. Fasolę opłukać na sicie – woda z płukania powinna być całkowicie czysta, następnie fasolę zmiksować z wodą i mlekiem. Puree fasolowe dodać do suchych suchych składników i dokładnie wymieszać.
  3. Masę wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie to forma 22×22).
  4. Piec w temperaturze 180 stopni C 35-40 minut. Jeśli będziemy piec w większej formie, czas pieczenia należy skrócić. Ciasto na brzegach powinno być twardawe, w środku lekko mokre, ale nie lejące.
  5. Ostudzić, a przed podaniem pokroić na kwadraty.
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

3 komentarze

Zostaw komentarz