Babeczki na białkach są ostatnim przepisem z imprezy na Dzień Kobiet. Przy większym pieczeniu zawsze zostają białka – można z nich zrobić bezy lub. Przepis, który wykorzystałam to znane wielu osobom ciasto białkowe, przez niektórych nazywane szklankowcem. Ja nie upiekłam go w keksówce – zrobiłam babeczki. Smakowały najbardziej następnego dnia.
SKŁADNIKI NA BABECZKI NA BIAŁKACH:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka maku lub wiórek kokosowych
- 1 szklanka białek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka bakalii (orzechy, migdały i rodzynki)
- 1/2 kostki masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- można dodać olejek migdałowy
PRZYGOTOWANIE:
- Masło rozpuścić i odstawić do wystudzenia.
- Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia.
- Białka ubić na sztywno z solą. Dodawać po trochę cukier i dalej ubijać.
- Wlać przestudzone masło, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
- Masę wylać do foremki lub nakładać łyżką do papierowych foremek. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30-40 minut.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB, a inne słodkie wypieki znajdziesz tutaj.
3 komentarze
o proszę, w postaci babeczek jest przeurocze! 🙂
niezłe babeczki:) do herbatki by mi pasowały jak ulał:)
Pychota, też często zostają mi białka, do takich lekkich wypieków z bakaliami są idealne 🙂