Jedna z moich ulubionych zup. Zupa serowa nie jest taka sobie, jest szybkim obiadowym daniem, ale też spokojnie można zaserwować ją na imprezie podając w bulionówkach z dodatkiem bagietki. W oryginalnym przepisie mrożonka warzywna to marchew z groszkiem, ja wypróbowałam kilka innych – nie nadają się wszelkie z dodatkiem pora. Najlepsze są: marchew, groszek, fasolka szparagowa oraz kalafior.
SKŁADNIKI – ZUPA SEROWA:
- 1/2 kg mrożonej mieszanki warzywnej
- 2-3 marchewki
- duża cebula
- 5 łyżek oleju
- 2-4 serki topione (kremowy, tylżycki)
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Marchew obieramy, ucieramy na dużych oczkach.
- Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, oprószamy solą i lekko podsmażamy na oleju, dodajemy marchew i smażymy dalej do miękkości marchewki, uważając żeby warzywa się nie przypaliły.
- Zagotowujemy wodę (ok. 1,5 litra), wrzucamy pokrojone serki, kiedy się rozpuszczą dodajemy mrożonkę warzywną doprawiamy solą i gotujemy do miękkości warzyw.
- Dodajemy podsmażoną cebulę z marchewką, doprawiamy solą oraz pieprzem i jeszcze chwilę gotujemy. Zupa powinna być pikantna.
- Zupa serowa najlepiej smakuje z bagietką.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB, sprawdź też inne przepisy na zupy.