Śledź pod pierzynką w wersji z ziemniakami gotowanymi w mundurkach oraz marchewką. To jedna z najlepszych propozycji na przygotowanie śledzików. Delikatne ziemniaki oraz słodkawa marchewka świetnie kontrastują ze słonymi i wyraźnymi w smaku matiasami. To idealna propozycja na każdą imprezę. Sałatkę najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby składniki się zdążyły przegryźć.
Wersja śledzi pod pierzynką z gotowanymi buraczkami – tutaj. Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
SKŁADNIKI – ŚLEDŹ POD PIERZYNKĄ:
- 30 dkg matiasów
- 30 dkg ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 duża cebula
- 3-4 jajka
- 150 ml majonezu
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Ziemniaki i marchewkę dokładnie umyj i ugotuj w mundurkach. Odstaw do ostudzenia, całkowicie zimne obierz.
- Matiasy namocz. Czas moczenia uzależnij od tego jak bardzo są słone.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Ziemniaki, marchew oraz jajka zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Każdy ze składników zetrzyj do osobnej miseczki.
- Na spód naczynia wyłóż starte ziemniaki.
- Matiasy ususz ręcznikiem papierowym, pokrój na mniejsze kawałki. Rozłóż na ziemniakach, posyp drobno pokrojoną cebulką.
- Całość posmaruj połową majonezu i wyłóż równomiernie startą marchewkę.
- Wyłóż resztę majonezu, posyp startymi jajkami.
- Oprósz solą i świeżo mielonym pieprzem. Odstaw do lodówki do przegryzienia.