Na śniadanie lub lekki podwieczorek, polecam pancakes z lekkim serkiem i owocami. W mojej, szybkiej wersji placki są ze smażonymi wiśniami i smakują rewelacyjnie.
SKŁADNIKI NA PANCAKES Z RICOTTĄ:
- 250 g sera ricotta
- 100 g mąki
- 100 ml mleka
- 3 jaja
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
- Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.
- Ricottę dokładnie wymieszaj z sodą, żółtkami, mąką oraz mlekiem.
- Masę serową wymieszaj z pianą z białek.
- Na rozgrzany olej wykładaj łyżką porcje ciasta, formując okrągłe placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
SKŁADNIKI NA SOS:
- opakowanie mrożonych wiśni marki Poltino
- 3-4 łyżki cukru (do smaku)
PRZYGOTOWANIE:
- Wiśnie wyłóż do rondla, dodaj cukier i smaż na wolnym ogniu do zredukowania nadmiaru płynu, następnie podaj z usmażonymi plackami.
2 komentarze
U nas wczoraj były naleśniki na śniadanie, ale nie tak piękne i bogate, jak Twoje 😉 Pozdrawiam!
dzięki – my również pozdrawiamy